Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Brutálisan szívja évek óta a debreceni önkormányzat az ottani vendéglátósok vérét, a helyi Fidesznek mégsem jut eszébe tiltakozni
Szegeden 2021. április 14. 21:21

Brutálisan szívja évek óta a debreceni önkormányzat az ottani vendéglátósok vérét, a helyi Fidesznek mégsem jut eszébe tiltakozni

Brutális közleményt adott ki a szegedi Fidesz, amelyben brutálisan megszólították a szerkesztőségünket is egy olyan dolog kapcsán, amiben semmifajta brutalitás nincs. Évek óta tudható volt, hogy eljön az idő, amikor érvénybe lép az a bizonyos rendelet, ami miatt most zajonganak.

Hirdetés

A koronavírus-járvány kiválóan alkalmas arra is, hogy olyan dolgokat indokoljunk meg vele, amiket egyébként nem nagyon lehetne indokolni. Ilyen az, ha felkészületlenül ér minket egy rendelet megváltozása és a felkészületlenség miatt úgy állítjuk be a helyzetet, ahogy az nekünk könnyebb, kedvezőbb: „a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben vagyok, és közben még nehezebb helyzetben hoz az önkormányzat.” Ez a helyzet aztán még könnyebbé válhat, ha a Szegeden ellenzékben lévő Fidesz–KDNP hangosan és emlékezetkieséssel küszködve mellénk áll.

A sztori röviden:

  • 2019 decemberében a szegedi közgyűlés döntött arról, hogy megemeli a közterület-használati díjakat, ezt tudnia kellene a szegedi Fidesz–KDNP-nek, hiszen ott voltak, mégsem emlékeznek erre.
  • A közterület-használati díjak húsz éve, 1999 óta változatlanok voltak, ezt tudnia kellene a szegedi Fidesz–KDNP-nek, hiszen ott voltak, mégsem emlékeznek erre.
  • A díjakat a 2019. decemberi döntés értelmében fokozatosan, öt év alatt, lépcsőzetesen emelik meg, így 2024-re jutna el Szeged arra az árszintre, amire a többi, fideszes megyei jogú város már 2019-ben is és előtte is igényt tartott közterület-használati díjként.

Az a vállalkozó, aki most „reklamál” 2016. március 31-étől öt évre kapott harminckét négyzetméter után közterület-használati engedélyt, amit az akkor érvényes díjtételek szerint fizetett, akkor 600 forint volt egy négyzetméter. Ezt a lejáró engedélyt kellett most megújítania, a hosszabbítást 2021 márciusától újabb öt évre megkapta, és most attól tart, tönkremehet. Mert közben érvénybe lépett a módosított rendelet, ami már az új díjat tartalmazza:

idegenforgalmi szezonban négyzetméterenként havonta 2500 forintot kell fizetni.

Tény, a korábban húsz éven át fizetett 600 forintos négyzetméterárhoz képest az idei 2500 forintos ár jelentős emelés. Viszont az is tény, hogy miközben a szegedi ellenzéki Fidesz–KDNP brutális sarcról beszél, azt nem veszi észre, hogy például a legfideszesebb megyei jogú városban, Debrecenben évek óta ilyen négyzetméterárak mellett dolgoznak a teraszt is üzemeltető vendéglátósok. Ott mégsem jut eszébe a helyi Fidesznek brutálisan hangzatos, a valóság fölött brutálisan átsikló sajtóközleményeket kiadni.

Fontos azt is megjegyezni a rendelet kapcsán, hogy azt mindig öt évre adja ki az önkormányzat. Azaz ha egy vendéglátósnak 2019 elején újították meg a lejáró szerződését újabb öt évvel, akkor ő egészen a szerződése lejártáig az akkor érvényben lévő négyzetméterárak alapján fizet. Hiszen így kötötték meg a szerződést. Azaz ahány teraszt üzemeltető vendéglátós, annyi fajta szerződés. De előbb-utóbb mindenki a megemelt díjat fogja fizetni a korábbi, húsz év alatt kis túlzással jelképessé váló négyzetméterár helyett.

És még valami: leghamarabb jövőre, 2022-ben kell fizetni a teraszok után közterület-használati díjat.

Bónusz, avagy koktélcseresznye a tejszínhab tetején, ha már vendéglátás: az egész ügyet kirobbantó vállalkozónak a cége szerepel a Szeged Televízió Szegedi Híradójának a cikkünkben is látható összeállításában. A riportban elhangzik:

„a Gulyáscsárda nagy forgalmat bonyolít le, tőlük sem ment el senki, sőt a járvány alatt még vettek is fel embert.”

Ilyen a szegedi tönkremenetel: még a létszámot is bővítették a válság alatt, hogy győzzék a megrendeléseket.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Debrecen járvány koronavírus pandémia világjárvány Gulyáscsárda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés