Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Barát Erzsébet szegedi oktató a Témában: Szegeden is lesz infosztrájk az egyetemi autonómia védelméért
Szegeden 2021. április 14. 18:12 Forrás: Szeged Televízió

Barát Erzsébet szegedi oktató a Témában: Szegeden is lesz infosztrájk az egyetemi autonómia védelméért

Április 19-től 23-ig infosztrájkot tartanak online formában több felsőoktatási intézmény oktatói az egyetemi autonómia folyamatos megsértése miatt.

Hirdetés

Az Infosztrájk az egyetemi autonómiáért egy oktatói és hallgatói összefogással megvalósuló, egyhetes, országos esemény április 19-23. között. A csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és a saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon, vagy úgy alakítják a tananyagot, hogy abba az adott tudományterület felől közelítve szervesen épüljön be a kérdés.

A Szegedi Tudományegyetemről szóló törvénymódosítás a parlament elé került a múlt héten. A kormány nevében Schanda Tamás államtitkár még a legutóbbi parlamenti ülésen is azt hangsúlyozta, csak ott lesz modellváltás és így fenntartóváltás, ahol az egyetemek kérték.

Az infosztrájkhoz csatlakozó szegedi egyetemi oktató a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában elmondta: épeszű ember nem hiheti, hogy valaki a modellváltást két hét alatt átlátta. Barát Erzsébet szerint szó sem volt az államtitkár által emlegetett kérésről, hiszen akkor elég lett volna csak igennel vagy nemmel szavazni azon a bizonyos hírhedté vált szenátusi ülésen.

„Teljesen fölösleges volt órákon keresztül bármilyen megszorító feltételről beszélni, mert senki nem tárgyalt velünk semmiről” – magyarázta. Hozzátette: „Ez nem egy kérés volt. Közölték, hogy ennek meg kell történnie, különben nem kap ilyen-olyan pénzeket az egyetem”.

A szegedi nyelvész és oktató azt is megjegyezte:

a sokat emlegetett 1500 milliárd forintos uniós pénz, amiről a minisztérium beszél, pont a fele annak, amit az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben kivont a felsőoktatásból. Ez összesen nagyjából 3000 milliárd forintot jelent, ennyi tehát biztosan hiányzik a magyar felsőoktatásból.

Barát Erzsébettel a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barát Erzsébet OHA Oktatói Hálózat egyetemi autonómia infosztrájk Szegedi Tudományegyetem alapítványi egyetem alapítványi működés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés