Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A háziorvosok szerint az önkormányzat segítsége jelentősen gyorsítja a védőoltások beadását Szegeden
Szegeden 2021. április 14. 14:08

A háziorvosok szerint az önkormányzat segítsége jelentősen gyorsítja a védőoltások beadását Szegeden

Szegeden közel hetven háziorvosi praxisnak ajánlotta fel segítségét az önkormányzat, hogy segítsenek a koronavírus elleni oltásban. A város a telefonos értesítések megszervezésében és a nyilatkozatok nyomtatásában nyújt segítséget, de arcpajzsokat is felajánlott a háziorvosoknak.

Hirdetés

– Óriási segítség, hogy az önkormányzat átvállalja az oltásokkal járó adminisztratív teendőket, így több időnk jut a vakcinák beadására és a gyógyító munkára – mondta Barna Ilona Lechner téri háziorvos.

– Mi két hónapja az Ifjúsági Ház stábjával dolgozunk együtt. Esténként egyeztetünk, és nincs más dolgunk, ők értesítik a pácienseinket, hogy mikor jöhetnek oltakozni. Ennek a közreműködésnek köszönhetjük, hogy gyorsan haladunk a vakcinák beadásával.

A doktornő elmondta azt is, nemcsak ők, hanem a betegek is nagyon elégedettek az IH-ban dolgozók munkájával. A visszajelzések szerint gyorsak, kedvesek és jól kommunikálnak.

– Időt és költséget is spórolunk azzal is, hogy az önkormányzat kinyomtatta és ideszállította az oltás beadásához szükséges nyilatkozat nyomtatványait. Barna Ilona szerint a város, az operatív törzs, valamint a háziorvosi kollegiális hálózat együttműködésének köszönhető, hogy Szegeden ilyen jól halad a védőoltások beadása.

Telefonálnak, egyeztetnek, nyomtatnak: így segítik a védekezést az önkormányzat dolgozói

Eredetileg három területen készült fel az önkormányzat arra, segítséget nyújtson a vele szerződésben álló háziorvosoknak az oltási feladatok minél gyorsabb teljesítésében. Az egyik legnagyobb és legfontosabb feladat a páciensek értesítése, a közreműködés az oltási időpontok megszervezésében. A programban a városi közművelődési intézmények dolgozói – egyfajta call-centerként – az oltási időpontokra szervezésben segítenek, a másik részterület a védőoltások beadásához szükséges hozzájáruló nyilatkozatok sokszorosítása és kiszállítása a rendelőkbe.

A vakcinák szállításában is segítséget ajánlott az önkormányzat, de erre nincs szükség, mert ezt a feladatot a kormányhivatal szervezte.

A call-centeres segítségre 13 szegedi közművelődési intézményből közel 70-en jelentkeztek, a 67 háziorvos közül pedig eredetileg 28 kívánta igénybe venni, végül kettő nem élt vele, de három orvos utólag mégis igényelte a közreműködés ezen formáját. Most 29 orvosnak van az önkormányzat által kijelölt segítsége.

A nyomtatványok sokszorosításában és a kiszállításban elsődlegesen a Polgármesteri Hivatal dolgozói vesznek részt, eddig több mint 12 ezer nyilatkozatot juttattak el az orvosoknak – tudtuk meg a Humán Közszolgáltatási Irodán.

A folyamatos segítségnyújtás március 8-tól áll a háziorvosok rendelkezésére, és él mindaddig, míg szükség lesz rá.

Egy nap akár hatvan hívást is lebonyolítanak a segítők, de a szállítást is megoldják, ha kell

Az orvosok az érkező oltóanyag mennyiségétől függően veszik igénybe a telefonos segítséget, van, aki minden héten több listát is küld a vele együtt dolgozó munkatársnak, van, aki az értesítendő személyek számától függően veszi igénybe a közreműködőt.

Sikeresnek és hasznosnak ítéli az önkormányzat közreműködését Baktó háziorvosa, Gyalay Mónika is.

– A Petőfi-telepi Művelődési Ház művelődésszervezőivel állunk kapcsolatban. Tegnap több mint hatvan pácienssel szervezték le az oltások időpontját. Egy idős házaspárnak pedig azt is felajánlotta a művelődési ház munkatársa, hogy saját autóján elhozza őket a rendelőbe, így nem kell házhoz kimenni az oltást beadni.

Minden apró segítség nagy jelentőségű, hiszen időt spórolhatnak meg vele a háziorvosok, így több idejük jut a gyógyításra.

– Mi itt az Acél utcában délelőtt változatlanul megtartjuk a rendelést és csak délutánra ütemezzük a védőoltások beadását. Fontos minden segítség, ami gyorsítja a munkánkat, így az is nagyon jól jött, hogy az önkormányzat előre kinyomtatta az oltás beadásához szükséges nyilatkozatokat.

Gyalay doktornő azt is elmondta, az önkormányzattól a járvány kezdete óta többször kaptak ingyenes védőfelszerelést, többek között FFP2-es maszkokat és arcpajzsokat, amelyeket jól hasznosíthatnak a napi munkájuk során.

rag

(Nyitóképünkön Kolonics Erika, a SZIN főszervezője ezúttal oltást szervez. Kép forrása: Szeged Teleívízó)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: háziorvos járvány járványkezelés koronavírus-elleni oltás oltás segítség szegedi önkormányzat védekezés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés