Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 14. 11:06

Tiborcz István is kapott a rászoruló kisvállalkozóknak járó állami hitelből

A miniszterelnök veje korábban azt nyilatkozta, távol tartja magát az állami és önkormányzati ügyektől. Úgy látszik, végül ez nem sikerült.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá célja, hogy a járvány miatt bajba jutott mikro-, kis- és középvállalkozások kedvezményes kölcsönhöz juthassanak.

A jegybank tájékoztatás szerint 45 ezer 500 esetben kaptak vállalkozások ilyen típusú segítséget és csak 155 esetben fordult elő, hogy a hitel összege meghaladta az 1 milliárd forintot.

A Direkt36 kiderítette, hogy ezek közé tartozott Tiborcz István cége, a BDPST Zrt., illetve több másik olyan vállalkozás, ami a miniszterelnöki vő ismerősei és üzlettársai tuladjonában van:

  • A BDPST 3 milliárd forinthoz jutott így a Budapest Banktól, amit arra használt fel, hogy egy kedvezőtlenebb kamatozású hitelt váltson ki, amit eredetileg a budapesti Adria-palota felújításához igényelt.
  • Sájer Gábor korábban a közvilágítási pályázatokon elhíresült Eliost vezette, az ő cége 1,72 milliárdos kölcsönt kapott a programban.
  • Czéh-Tóth Márk Tiborcz egyik üzlettársának, Hamar Endrének a köréhez tartozik és két cége, a Hotel Palatinus Kft. és HotelKer Kft. kapott a Direkt36 számításai szerint körülbelül 970 millió forintos hitelt. Ezek a vállalkozások korábban már a Magyar Turisztikai Ügynökségtől 3,5 milliárd forint visszatérő támogatásban is részesültek.

Hogy mennyire kiugróan magasak ezek a számok, az a jegybank saját statisztikáiból is kiderül: az elmúlt egy évben az NHP keretében folyósított beruházási hitelek átlagos összege mindössze 36,7 millió forint, a hitelkiváltási kölcsön esetében pedig 222,6 millió forint volt.

Tehát Tiborcz István és köre alsó hangon is az átlagos összeg öt-tizenötszörsét kapták meg segítségként.

Az is furcsa, hogy miközben a programot kifejezetten kisvállalkozásoknak hirdették meg, Tiborcz István cége a Forbes korábbi listája szerint a 60. legértékesebb magyar vállalkozás, ami évente milliárdos hasznot termel. Csakhogy a hazai szabályok szerint még így is középvállalkozásnak számít, és részesülhet az állami mentőhitelből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás Elios közpénz Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Hajrá Tiborcz István vállalkozás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés