Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Hogyan biztosítsuk be, hogy tuti az nyerje a milliárdos beruházást, akit mi akarunk?
Szegeden 2021. április 14. 10:14

Hogyan biztosítsuk be, hogy tuti az nyerje a milliárdos beruházást, akit mi akarunk?

Viszonylag rövid időn belül két pályázaton több mint hárommilliárd forintot nyert Nemesi Pál cége. A Ferroép tulajdonosa, aki Szegeden fideszes polgármesterjelöltként megbukott, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosaként egyelőre elsősorban saját magát fejleszti. Ügyes volna? Dehogy! Máshogy gondoskodnak arról a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, hogy biztosan az nyerje meg a beruházásokat, akinek kell.

Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Tisza Lajos körúti épületének a felújítása kapcsán régóta kacérkodtak azzal a gondolattal, hogy az épület sarkára „visszarakják” a kupolát. Ezt a munkát Nemesi Pál kormánybiztos, laptulajdonos egyesületi elnök, egykori iparkamara-vezér, bukott fideszes polgármesterjelölt cége, a Ferroép végezheti el, miután gondoskodtak arról a pályázat kiírói, hogy végül ők legyenek a befutók.

Csaltak volna?

Ezt így nem lehet kijelenteni, ám azt igen, hogy a feltételek kedvezőek voltak. És ezt nem én állítom, hanem közbeszerzési szakértő mondja. A két fontos lépcső a következő, most éppúgy, mint minden más hasonló esetben:

 • központosították a magasépítési beruházásokat, a 700 millió forint feletti összeghatárnál nem is lehet máshogy kiírni ilyen projekteket, azokat a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. teszi közzé,
 • a pályázatba bele kell írni, hogy kötelező építésszervezési tervet készíteni.

Amit viszont teljesen szubjektív szempontok alapján pontoznak – állítja a neve elhallgatását kérő közbeszerzési szakértőnk.

Sima papírozás

Az építésszervezési terv egy bonyolult és munkaigényes projektterv, ami tartalmaz egy műszaki ütemtervet és egy organizációs tervet a beruházás több állapotára is. De egy pályázatot beadni, egy munkát elnyerni ennek a tervnek a megléte nélkül is lehetséges lenne. Kivéve Magyarországon. Ezt az egészet azért találták ki, és építették be kötelezően ezekbe a projektkiírásokba, mert informátorunk szerint ilyet egy kisebb cég nem tud elkészíteni

 • sem a rendelkezésre álló humán erőforrás hiánya miatt,
 • sem a rendelkezésre álló idő miatt – a nyertes jelölt már előre tud dolgozni
 • sem ennek a tervnek a költségei miatt – hiszen nem biztos, hogy nyer.

A nagy cégek viszont meg tudják csinálni, pláne úgy, hogy előre tudják, ki nyeri azt a bizonyos beruházást, amit éppen kiírtak. De egyébként ez is megy okosba' is: van már olyan cég, amelyiknek az a dolga, hogy ezeket a terveket megcsinálja a kijelölt nyertesnek.

Még egy dologra figyelni kell: uniós pályázatoknál a föntiek nem működnek, pedig a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályán keresztül írják ki azokat a pályázatokat is, mégsem lehet megcsinálni. Brüsszelben ugyanis észreveszik az ilyesmit.

Miért volt jó most ez Nemesi Pálnak?

Ha ezt a konkrét jogi kari projektet nézzük, akkor azt látjuk, hogy négyen pályáztak:

 • a Thermo Épgép Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. 1 milliárd 571 millió 88 ezer 783 forintos nettó vállalkozói díjjal,
 • a Future Service Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 1 milliárd 343 millió 545 ezer 336 forintos nettó vállalkozói díjjal,
 • a Miksi Bau Korlátolt Felelősségű Társaság 1 milliárd 173 millió 131 ezer 959 forintos nettó vállalkozói díjjal és
 • a Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1 milliárd 345 millió 53 ezer 906 forintos nettó vállalkozói díjjal.

Azaz, ha csak az ár számít, a Ferroép a harmadik.

Ám, ahogy föntebb kiderült az ár „csak egy dolog”. Ekkor veszik elő a pályázat elbírálásánál az építésszervezési tervet. És elkezdődik a pontozás. Aminek a végére kijön, hogy a Ferroép nyert, és azt ekképpen indokolják:

„Az értékelési részszempontok alapján a legkedvezőbb ajánlatot a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság ajánlattevő tette, az értékelési részszempontokra tett ajánlati tartalmi elemek értékelése alapján az ajánlat 9233,09 összpontszámot kapott.

Ajánlattevővel szemben kizáró ok nem áll fenn, ajánlattevő a szerződés teljesítésére alkalmas, ajánlattevő ajánlata érvényes.”

Figyelemreméltó az is, hogy egy pillanatig sem kizáró ok az, hogy egy állami megrendelésénél egy állami szereplőhöz ezer szálon köthető vállalkozás nyer. Persze a hivatalos duma az ennek kapcsán, hogy Nemesi Pál a kormánybiztosságért fizetést nem kap. Milliárdos megbízások viszont valahogy „beesnek” neki.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Ferroép közbeszerzés Nemesi Pál Szegedi Tudományegyetem SZTE SZTE ÁJTK Tisza Lajos körút
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés