Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 14. 07:30

Kata: 120 ezer vállalkozónak áprilisban is jár az adókedvezmény

Az április elejéig tartó korlátozások miatt fodrászok, kozmetikusok, edzők, cipészek, virágkötők és még sokan mások mentesülnek az adófizetés alól.

Hirdetés

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő-ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál – tájékoztatott Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerint a két havi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 56 szakmát.

Például a katás fodrászoknak, kozmetikusoknak, személyi edzőknek, zenészeknek, cipészeknek, kárpitosoknak, virágkötőknek, járművezető-oktatóknak és órásoknak sem kell adót fizetni április 30-ig.

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások mentesülnek 2021 márciusára és áprilisára az adófizetési kötelezettség alól, mindenkinek jár a mentesség, aki az 56 érintett tevékenység valamelyikét végzi, függetlenül attól, hogy fő- vagy melléktevékenységként – részletezte a szabályokat Tállai.

A mentesség automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell külön kérniük. A NAV elő sem írja a fizetendő közterhet az érintettek adószámláján, így a 120 ezer katásnak semmi teendője ezzel.

Az államtitkár szerint a legkisebb vállalkozások adómentessége egy olyan speciális kormányzati kedvezmény, ami a katások jogosultságait egyáltalán nem érinti:

ugyanúgy részesülnek a társadalombiztosítási, munkaerőpiaci ellátásokból, mint eddig, ez a két hónapos időszak még a nyugdíjba is beleszámít.

A gazdaság újraindításához és az ország versenyképességének növeléséhez is hozzájárulhat, hogy a márciusra és áprilisra járó adómentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem – tette hozzá Tállai András.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó adózás betegség covid-19 edző fertőzés fodrász járvány járványkezelés kata katás adózás kedvezmény koronavírus kozmetikus NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tállai András vállalkozás vírus cipész kisvállalkozás kisvállalkozó órás órásmester
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés