Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ezer alkotás érkezett az idei nyári tárlatra, amit a járvány miatt május végére halasztnak és online lesz látható
Művház 2021. április 13. 11:37

Ezer alkotás érkezett az idei nyári tárlatra, amit a járvány miatt május végére halasztnak és online lesz látható

Soha ilyen sok alkotást nem küldtek be a Szegedi Nyári Tárlatra, mint az idén. A hazai képzőművészeti élet egyik legfontosabb eseményére közel ezer pályamű érkezett. Az eredetileg május elejére tervezett kiállítást a hónap második felében online rendezik meg.

Hirdetés

Az idén már negyvenegyedik alkalommal meghirdetett kiállítás mindenkori célja, hogy bemutassa a kortárs magyar képzőművészeti törekvéseket, a hazai táblaképfestészetről, grafikáról és plasztikai törekvésekről nyújtson átfogó és hiteles képet a szakmai zsűri által kiválasztott művek bemutatásával.

Az idén rendkívüli érdeklődés övezi a művészvilágban is a Szegedi Nyári Tárlatot: rekordszámú, közel ezer alkotással jelentkezett minden eddiginél több, csaknem 600 művész.

A szegedi fesztiválnyár kulturális életének legjelentősebb képzőművészeti eseményét – a jelenlegi járványügyi korlátozások miatt – az idén online rendezik meg.

Nem szokatlan a virtuális tárlat a REÖK életében. A pandémia miatt a tavalyi Táblaképfestészeti Biennálé alkotásait is online nézhették meg a kiállítás látogatók.

Az internetes hozzáférésnek köszönhetően így minden eddiginél többen, összesen húsz országból érkeztek „látogatók” a kiállításra.

Az idei nyári tárlat összeállításakor sem lesz egyszerű dolga a négytagú szakmai zsűrinek, az ezer beérkezett pályaműből a napokban választják majd ki azokat az alkotásokat, melyek a tárlat végleges anyagát adják.

Az első ízben 1962-ben megrendezett tárlat szervezői néhány éve vezették be azt a gyakorlatot, hogy a beadásos rendszer mellett a legnevesebb magyar képzőművészeket meghívják Szeged egyik kiemelkedő kulturális rendezvényére.

A kiállításon ebben az évben is láthatók majd Kossuth- és Munkácsy-díjas meghívott művészek alkotásai, így mások mellett Aknay János, Szüts Miklós, Nagy Gábor, Váli Dezső és Vojnich Erzsébet, a szegediek közül pedig Sejben Lajos, Henn László András és Popovics Lőrinc műveiben is gyönyörködhet május végétől a közönség.

Nyitóképünk a negyvenedik Szegedi Nyári Tárlatpon készült 2019-ben. Akkor még élőben nézhettük meg a műalkotásokat. (fotó. Rafai Gábor)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: képzőművészet kiállítás nyári tárlat online REÖK
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés