Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Karikó Katalin lehet az első díszpolgár, akinek a nevét bele is vésik az elismerést szimbolizáló érembe
Szegeden 2021. április 13. 11:07

Karikó Katalin lehet az első díszpolgár, akinek a nevét bele is vésik az elismerést szimbolizáló érembe

Az elmúlt három évtizedben harminchárom díszpolgárt avatott a város, de csak az idén először véshetik majd fel a kitüntetett nevét az elismerést szimbolizáló érmére. Egy előterjesztés azt javasolja, tegyék személyesebbé a város elismeréseit, a díszpolgár pedig kapjon egy kitűzőt is, amelyet ünnepi alkalmakkor viselhet.

Hirdetés

A díszpolgári cím újkori törtében, 1990-től a tavalyi évig összesen harminchárman vehették át Szeged legrangosabb kitüntetését.

A jelenleg érvényben lévő önkormányzati rendelet értelmében azonban a várostól kapott kitüntetéseken – a Díszpolgári címen, a Pro Urbe díjon, valamint a Szegedért Emlékérmen – eddig nem tüntették fel az elismerésben részesült nevét.

A jelenlegi gyakorlat szerint a kitüntettek egy oklevelet és egy érmet kaptak, ami nem személyre szóló, mert nem szerepel rajta a kitüntetett neve.

Ezt a gyakorlatot szeretné megszüntetni az az előterjesztés, amelyik azt javasolja, a jövőben írják rá az érmékre a kitüntetettek neveit. A módosításnak köszönhetően így megszűnhet a városi kitüntetések eddigi személytelensége.

A Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester által benyújtott előterjesztés ezen kívül azt is tartalmazza, hogy a díszpolgárok a jövőben kapjanak egy kitűzőt is, amelyet ünnepi alkalmakkor viselhetnek.

Ezzel párhuzamosan rövidesen egységesíthetik is a Díszpolgári cím, a Pro Urbe díj, valamint a Szegedért Emlékérem megjelenését.

A javaslatot többek között ma véleményezi a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági, valamint a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottsága. A járványhelyzetben érvényes szabályozás miatt pedig a polgármester aláírása után léphet hatályba.

Nyitóképünkön Szeged tavaly avatott díszpolgárának, Katona Márta gyermekgyógyász professzornak még csak az oklevélen szerepelt a neve. (fotó: Iványi Aurél)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díszpolgár kitüntetés Pro Urbe-díj Szegedért Emlékérem előterjesztés Karikó Katalin Szécsényi Rózsa
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés