Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Áder János Gulyás László rasszista, homofób kijelentéseiről: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen
Túl a városon 2021. április 13. 08:15 Forrás: Népszava

Áder János Gulyás László rasszista, homofób kijelentéseiről: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Az államfő hivatalának sajtóigazgatósága reagált a köztársasági elnök nevében: nem tud mit tenni, nem tudja visszavenni a lovagkeresztet; maga a kijelentés minősíthetetlen.

Hirdetés

A Népszavának reagált Áder János hivatala: a lap azután kereste meg a köztársasági elnök sajtóigazgatóságát, hogy elsőként megírtuk, Gulyás László történészprofesszor egészen megdöbbentő kijelentéseket engedett meg magának egy online órán és emiatt négy hallgató panaszlevelet küldött a pedagóguskarnak.

Az ügy azért is jutott el egészen Áder Jánosig, mert a köztársasági elnök idén március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Gulyás Lászlónak „a magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként.

A kijelentések nyomán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő törvényjavaslat benyújtására készül, ugyanis jelenleg Áder Jánosnak is pont annyit tehet ebben az ügyben, mint ön vagy én: elmondhatja a véleményét, ha akarja. Viszont ez nem volt mindig így: 2008 és 2011 között volt lehetősége a köztársasági elnöknek arra, hogy ha valakiről utólag kiderül, méltatlan az állami kitüntetésre, akkor azt az államfő visszavehette tőle. Ezt a lehetőséget a Fidesz–KDNP kormány szüntette meg. Ezt a visszavételi lehetőséget foglalná újra törvénybe Szél Bernadett.

Áder János sajtóigazgatósága a Népszava kérdésére azt felelte, az alaptörvény vonatkozó pontja, továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011-es törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza az állami kitüntetéseket. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, az államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs.

A lapnak az is megírta a sajtóigazgatóság, „ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen”. Ám itt a jelenleg érvényes jogszabályok szerint véget ér a történet az államfő szempontjából.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Áder János felsőoktatás Gulyás László homofóbia köztársasági elnök Népszava rasszizmus Szegedi Tudományegyetem Szél Bernadett SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés