Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 12. 15:33 Forrás: Szegedi Tükör

Egyre inkább kopik az emberek bizalma – Kutnyik Pál olvasói levele


Hirdetés

A nép nem igazán tudja, inkább csak sejtheti (a sok verzióból a legrosszabbakat), hogy mi vár erre az országra, ha vezetőink „stande pityere” nem állnak át a jók, a becsületesek és tisztességesek oldalára. Mert amit eddig véghez vittek, az csapnivaló volt.

Ezek után nem csoda, hogy a nóta is azt sugallja: „a jövőt nem sejthetem (...) ahogy lesz, úgy lesz...” Tulajdonképpen ez ma már majdnem teljesen mindegy, mert a Fidesz Mefisztóval együtt vallja: „Eladó az egész világ”. De rögvest hozzáteszem, kis hazánk egészen biztosan megszenvedte, megszenvedi azt az észjárást, amit Orbánék tíz év alatt teremtettek és gyakorolnak.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Végül is tíz év nem nagy idő. Ennyi idő alatt viszont a Fidesz által megszerzett és megszállt országban minden a feje tetejére állt. Nem is olyan régen mondta Békesi László: azt hisszük, tényleg tudunk már mindent az Orbán által kialakított rezsimről, és elkezdte a Fidesz (2022-es választások utáni) hatalomban maradásának stációit sorolni. Ennek egyik elemeként említette a párt „gátlástalanságát”. Németh Péter újságíró szerint „egy 2022-es választási vereség a Fidesz és vezetői számára nem egyszerűen a politikai hatalom elvesztését jelentené, hanem személyes szabadságuk és az összeharácsolt vagyonuk elvesztését is”.

A minden ízében szorongató 2020-as esztendő után az idei év sem látszik unalmasnak. Főleg akkor, ha számba vesszük, hogy a 2020-as költségvetési deficit a törvényileg elfogadott 367 milliárd forinttal szemben csaknem eléri az 5550 milliárdot (a lehetséges és elvárható keret több mint tizenötszörösét túllépve). A kabinet persze mindenre talál mentséget és magyarázatot: előhozakodik a gazdasági válsággal, az egészségügyi védekezéssel, gazdaságsegítő magyarázatokkal. De miért is csinálta volna azt a kormányunk, amit világszerte tettek, növelve a vállalati és a szociális támogatásokat, hogy megőrizzék a munkaerőt, elkerüljék a munkanélküliséget, ezáltal az emberek ne szenvedjenek hiányt. Ha az Orbán-kormány a pandémia beütése óta folyamatosan emelte volna a jövedelempótló támogatásokat, akkor sokkal alacsonyabb lehetett volna a hiány. A decemberi túlköltekezés viszont arra utal, hogy a magyar kormány más úton jár, mint az EU többi tagállama, és óriási költekezésekbe kezdett. Hogy hová került az az irdatlan sok pénz, máig nem derült ki. Az viszont igen, hogy 600 milliárd forintot nyelt el az állam cégbirodalma. (Az MVM 200 milliárdot kapott tőkeemelésre, történtek sportberuházások, templomi építkezések, és a NER emberei is sorra kerültek – nagy titkok közepette...)

Alig kezdődött el az év, de a kabinet már százmilliárdnál is többet költekezett. Mire valók ezek a túllihegett nemzeti fellángolások, amikor a magyarok harmada fázik és éhezik?

Szóval amíg mindent lehet, és a vezetőink nem adnak világos és egyértelmű válaszokat a felmerült kérdésekre, óráról órára kopik az emberek bizalma... A krízis miatt nehezebbé váltak az életkörülmények, de az indokolatlan, nem átgondolt pénzszórás tovább folytatódik. Szakemberek állítják, legalább öt-nyolc esztendőre lesz szükség ahhoz, hogy a csúcsra járatott államadósság növekedését sikerüljön ledolgozni.

Kell ez nekünk?

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Kutnyik Pál olvasói levél Orbán-kormány Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés