Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ócsai Lajos egykori járványügyi főosztályvezető: a gyerekek hazavihetik a vírust az iskolából a fiatal szülőknek
Túl a városon 2021. április 12. 11:53

Ócsai Lajos egykori járványügyi főosztályvezető: a gyerekek hazavihetik a vírust az iskolából a fiatal szülőknek

Az egykori Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője beszélt az ÁNTSZ szétveréséről, furcsálja az adattorlódást, nem érti a 2 és fél millió beoltottra alapozott nyitást sem. 

Hirdetés

Ócsai Lajos a Szeged Podcast legutóbbi adaásában azzal kezdte a beszélgetést, hogy odáig kell visszamenni az ügyben, amikor az ÁNTSZ-t 2011-től átalakították, a szakmai szervezet ekkor került a kormányhivatalok politikai irányítása alá. Az átszervezések idején a jobb képességű szakemberek elhagyták a rendszert, a kevésbé jók maradtak. Őket nem igazát tudták pótolni, gyakorlatilag bármilyen főiskolai végzettséggel jelentkezhetett bárki. Előtte csak járványügyi- vagy népegészségügyi felügyelő végzettséggel lehetett állást betölteni.

„Ez azt jelenti, hogy rajz-ének szakos tanár is jelentkezhetett?” – kapta a kérdést Ócsai Lajos, aki némileg meglepő módon úgy válaszolt: igen, volt is példa erre.

2017-ben, még Lázár János minisztersége idején megszűnt az ÁNTSZ, felszámolták a területi hálózatot, a megmaradt hivatalt bevitték az Emmibe. A szolgálatot ugyan 2018-ban visszaszervezték Nemzeti Népegészségügyi Központtá, de Ócsai szerint az NNK szakmailag már a közelében sincs a korábbi ÁNTSZ-nek.

Ócsai Lajos azt is elmondta, olyan mértékű a szakemberhiány, hogy sok esetben az állásokat sem tudják betölteni, például a városi tisztiorvosokét. Hiányolja az egészségügyi minisztert is, Müller Cecíliának pedig sokkal kisebb a hatásköre a korábbi tisztifőorvosokhoz képest.

„A valódi járványügyi felügyelet is megszűnt, az egész szolgálat darabjaira hullott. A szakmai irányítás nem tud érvényesülni” – tette hozzá Ócsai Lajos.

A szakértő számára megfejthetetlen abszurdum mérföldkőként tekinteni az Orbán Viktor által emlegetett 2,5 millió beoltottra. Szerinte a nyájimmunitáshoz legalább 60 százalékos beoltottság kell, ez 6 millió ember. Magyarország viszont – még 1,5 millió átfertőződöttel számolva is – csak 4 millió embernél tart, ami nem elég a nyájimmunitáshoz.

Ócsai Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes kutatók szerint 80–90 százalékos átoltottságnál lehet csak valódi nyájimmunitásról beszélni, ehhez viszont be kellene oltani a gyerekeket. A világon egyedül Izrael végez ilyen irányú kísérleti oltásokat: ott 12 éves kortól oltanak Pfizer–BioNTech-vakcinával.

„Két és fél milliónál egyáltalán nem lehetünk nyugodtak, nem biztos, hogy beszélnünk kellene nyitásról”

– jegyezte meg Ócsai Lajos.

A négyzetméter-alapú boltnyitásról úgy gondolja, hogy az intézkedés akár szigorításnak is felfogható, „lényegesen korábban” meg kellett volna lépni ezt a döntést, mert a boltok és bevásárlóközpontok fertőzési gócok lehetnek.

A Müller Cecília által emlegetett húsvét utáni adattorlódásról azt mondta, hogy még a 70-es években sem fordult elő ilyesmi, pedig akkor számítógépek sem voltak. „Ezeket a dolgokat nem értem” – mondta Ócsai, aki úgy véli, a rendkívüli jogrend ezek szerint nem ér semmit. Müllerék egyébként nem is igazán magyarázták el, mit jelentett az „adattorlódás”.

A szakember szerint még nem látni a húsvéti adatokat, tehát még nem lehet tudni, hogy az ünnepekkor fegyelmezettek voltak-e a magyarok vagy sem. Az ő lánya a Balatonnál mindenesetre sok kertipartit látott. Ennek következményei lehetnek.

„Mi támasztja alá az iskolák április 19-i nyitását?” – tette föl a kérdést Ócsai, majd elmagyarázta: a gyerekeket még nem oltják, a tanárok pedig csak a második oltás után 10–14 nappal lesznek védettek, ami jóval kívül esik az április 19-i határidőn, még akkor is, ha valakit április elején beoltottak.

„Akárhogy is vesszük, ez az első oltás után 5 héttel lesz” – jegyezte meg Ócsai, aki szerint így

az általános iskolás gyerekek hazaviszik majd a vírust a viszonylag fiatal szülőknek, akik még nincsenek beoltva.

Az egykori ÁNTSZ-főosztályvezető úgy látja, ezeket az információk nem tárják megfelelően az emberek elé. Sőt, az, hogy az első oltás után néhány nappal sokan megkapják a védettséget igazoló kártyát, hatalmas kommunikációs hiba, mert a kártya egy hamis védettségérzetet ad.

Ócsai Lajos még sok fontos dologról beszélt a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről, érdemes meghallgatni a Szeged Podcast legutóbbi adását!

Szeged Podcast · Szeged Podcast 036 · 2021.04.09.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Burzák Noémi)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járványkezelés koronavírus Ócsai Lajos Szeged Podcast
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés