Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Csecsemők a kórházban Covid miatt – nyilatkozott a Heim Pál-kórház orvosigazgatója, aki tanácsokat is adott a szülőknek a tünetekről
Túl a városon 2021. április 12. 09:46

Csecsemők a kórházban Covid miatt – nyilatkozott a Heim Pál-kórház orvosigazgatója, aki tanácsokat is adott a szülőknek a tünetekről

Fekete Ferenc arról beszélt, hogy bár még kisebb arányban fertőződnek a gyerekek a felnőtteknél, néhány hónapos csecsemőket is komoly tünetekkel visznek hozzájuk.

Hirdetés

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a kijelölt kórház régiós szinten a covidos gyerekek ellátására, ezért hozzájuk kerülnek a koronavírusos betegek. Az igazgató a Növekedés.hu-nak azt mondta, az első hullámban alig, a másodikban egyre több gyereket vittek hozzájuk, és ekkor már sokkal többször előfordult, hogy konkrétan a covid-fertőzés miatt vittek be gyerekeket.

Láz, hányás, hasmenés, felső légúti panasz, fejfájás volt a gyerekek legfőbb tünete, ezért infúziós kezelést kaptak, a felnőtteknél jellemző tüdőgyulladás és nehézlégzés ritkán fordul elő.

A gyerekeknél már tavaly ősszel sokszervi gyulladást is megfigyeltek. „Erre az a jellemző, hogy enyhén vagy észrevétlenül lezajlik a gyermeknél a fertőzés, majd 2–4 hét elteltével súlyos állapotba kerül, a láthatatlanul lezajló citokin vihar miatt” – tette hozzá Fekete Ferenc.

Az igazgató arról számolt be, hogy a fertőzés miatt sokkos állapotba kerülhetnek a gyerekek, keringési elégtelenségük lehet, a szívüket is érintheti a betegség, és veseelégtelenség is kialakulhat. Ezeknél a gyerekeknél immunizáló, illetve szteroidkezelést alkalmaznak, kevesen, de vannak, akiket lélegeztetni is kell.

Fekete Ferenc arra hívta föl a figyelmet, hogy a brit vírusvariáns már sokkal veszélyesebb a gyerekekre, ez terjed Magyarországon is. 

„A kórházba kerültek között vannak csecsemők, 2 hetes, hathetes, 3 hónapos, de leginkább talán kiskamasz kortól jellemzőbbek a komolyabb tünetek”

– magyarázta a Heim Pál-kórház igazgatója.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben 208 ágyat tartanak fenn a covidos gyerekeknek, ebből 36 az intenzíves ágy.

„Szerencsére nem volt még nap, amikor tele lettünk volna betegekkel” – mondta Fekete a Növekedés.hu-nak.

Az igazgató azt tanácsolta a szülőknek, ha 

  • felső légúti panaszt, hasmenést, hőemelkedést vagy lázat és fejfájást tapasztalnak, akkor antigén-vizsgálatot kell végezni, majd PCR-tesztet csináltatni. Azok, akiknél enyhébbek a tünetek, otthon gyógyulhatnak.
  • Azonban ha magasabb láz, nehézlégzés, és gyorsabb szívverés tapasztalható, akkor mentőt kell hívni a gyerekhez.
  • A 38 fokos láznál már kórházba kell vinni kivizsgálásra a gyerekeket. 
  • Sőt, a 3 hónapnál fiatalabb csecsemőket azonnal orvoshoz kell vinni, alacsonyabb láz esetén is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: covid-19 csecsemő Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet járvány koronavírus Fekete Ferenc koronavírusos baba tünetei
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés