Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • „Teljes félreértés, félremagyarázás” – így tette helyre a kínai járványügyi központ vezetője az állítólagos lesújtó szavait a vakcinájukról
Túl a városon 2021. április 12. 07:34

„Teljes félreértés, félremagyarázás” – így tette helyre a kínai járványügyi központ vezetője az állítólagos lesújtó szavait a vakcinájukról

A Global Times című kínai kommunista pártlapban megjelent egy cikk, amiben Gao Fu, a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója arról beszél, hogy félremagyarázták a szavait a kínai vakcinák alacsony hatékonyságáról.

Hirdetés

Fu az AP hírügynökség tudósítása szerint korábban úgy fogalmazott egy szombati konferencián, hogy a nyugati mRNS-vakcinákhoz képest nem nyújtanak magas fokú védettséget az inaktivált vírusokon alapuló kínai vakcinák: a Sinovac és a Magyarországon is alkalmazott Sinopharm.

Ez az állítása egyébként tényszerűen igazolható, a Sinovac 50 százalék körüli, a Sinopharm 79 százalék körüli hatékonyságot ért el, miközben az mRNS-vakcinák hatékonysága 95 százalék fölötti.

Gao Fu akkor azt is mondta: az oltások közötti idő hosszának és az egyes adagok méretének változtatásával próbálnak meg javítani a helyzeten, de hosszú távú megoldásként a különböző vakcinák kombinálása is felmerült.

Vasárnap a pártlapban viszont már úgy magyarázta a konferencián elhangzottakat, hogy ő csak arról beszélt, hogy

általánosságban miként javíthatók a vakcinák hatásossága. „A világban használt vakcinák hatékonysága időnként magas, időnként alacsony. A kutatóknak szerte a világon foglalkozniuk kell azzal a kérdéssel, hogyan lehetne javítani rajta”

– számol be a 444.hu.

Fu azt is mondta, félreértették a szavait. 

„A világ összes oltóanyagának hatékonysági aránya néha magas, néha alacsony. A hatékonyságuk növelésének kérdését a világ tudósainak kell megfontolniuk. Ezzel kapcsolatban azt javaslom, hogy vegyük fontolóra az oltási folyamat kiigazítását, például az adagok számát és az oltások közötti időszakok változtatását, valamint a keresztoltást különböző típusú oltásokkal” – mondta Gao.

A keresztoltásokról korábban Duda Ernő is azt mondta, hogy növelheti a hatásosságot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kínai vakcina Sinopharm Gao Fu Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ Sinovac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés