Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 11. 15:03

A kínai járványügyi központ szerint nem elég hatásosak az inaktivált víruson alapuló oltásaik

A kínai hatóságok eddig azt hangoztatták, hogy a saját vakcináik a legbiztonságosabbak és a leghatékonyabbak – azonban hirtelen megváltozott a véleményük.

Hirdetés

A Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Gao Fu szombaton egy konferencián úgy nyilatkozott, hogy

a nyugati mRNS-vakcinákhoz képest nem nyújtanak magas fokú védettséget az inaktivált víusokon alapuló kínai vakcinák: a Sinovac és a Magyarországon is alkalmazott Sinopharm

– írja az AP hírügynökségre hivatkozva a Telex. 

Gao Fu szerint az oltások közötti idő hosszának és az egyes adagok méretének változtatásával próbálnak meg javítani a helyzeten, de hosszú távú megoldásként a különböző vakcinák kombinálása is felmerült.

A szakember nyilatkozata azért is jelentős, mert néhány hónapja még arról beszélt, hogy a nyugati, mRNS-vakcinák túl kockázatosak, ezért Kínában továbbra is az inaktivált víruson alapuló oltásokat tervezik használni.

A kínai hatóságok korábban azt állították, a Sinovac oltóanyagának hatékonysága 80-90 százalékos, de a brazília tesztek eredménye alapján ez csak 50,38 százalék.

A Chilei Egyetem (University of Chile) mérései alapján ráadásul az első adagot követő 28 napban a Sinovac vakcina hatékonysága mindössze 3 százalékos volt.

A Magyarországon is alkalmazott Sinopharm által biztosított védelem a hivatalos adatok alapján 79 százalékos. Néhány hete azonban a Washington Post számolt be róla, hogy az Egyesült Arab Emírségekben egyes betegeknél harmadik adagot is be kellett adni a vakcinából, miután az első kettő nem volt elég hatásos.

A kínaiak álláspontjának megváltozása mindenesetre sokatmondó – korábban az állami sajtó rendszeresen megkérdőjelezte a Pfizer-BioNTech vakcina hatékonyságát és biztonságosságát. Gao Fu azonban szombaton már azt nyilatkozta,

„Mindenkinek meg kell fontolnia azokat az előnyöket, amelyeket az mRNS-vakcinák jelentenek az emberiség számára. Nem hagyhatjuk ezeket figyelmen kívül csak azért, mert mi más típusú oltásokat fejlesztettünk ki.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kína kínai vakcina koronavírus koronavírus-elleni oltás oltás Pfizer Sinopharm vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés