Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 11. 14:07

Nemcsak a karantén, hanem a visszatérés is nehéz lesz sokaknak

Egy felmérés szerint a megkérdezettek fele a karantén időszak alatt kiégett, elfogytak mentális tartalékai. Hetven százalékuknak rossz, vagy nagyon rossz volt ez az időszak. Szabó Hangya Lilla pszichológus szerint a munkahelyre való visszatérés sem lesz egyszerű sokak számára.

Hirdetés

A HR Portál által készített felmérés szerint a dolgozók 29 százalékának nem okozott nehézséget a 2020 márciusa óta tartó időszak, 37 százaléka „hullámvasútként” élte meg jobb és rosszabb időszakokkal, míg csaknem 32 százalék szerint „nagyon nehéz év volt”. A megkérdezettek fele arról számolt be, hogy ebben az egy évben „kiégett”.

Szabó Hangya Lilla pszichológus szerint

az alapvető probléma, hogy összemosódnak az emberek mindennapi életének színterei, ahol egyébként egy normális időszakban különféle szerepekben vesznek részt.

Azaz ugyan abban a helyiségben dolgoznak, ahol gyereket nevelnek, vagy egyéb családi események zajlanak. Pedig az nagyon fontos lenne, hogy az otthon és a munkahely ne mosódjon össze, ne vigyék az emberek haza a munkahelyi problémáikat. Ez azonban jelenleg sokaknak kivitelezhetetlen – mondta a pszichológus.

A szakember szerint az is probléma, hogy hiába élik kisebb helyen az életüket az emberek, sokkal kevesebb energiájuk van. Ez annak köszönhető, hogy a normális életben egy nap alatt sokfelé megfordul az ember, ezekből az impulzusokból, találkozásokból, történésekből töltődik fel az egyén, ezért nem érez kimerültséget. Azonban most minden nap ugyan úgy telik, ez pedig sokak számára eleve stresszhelyzetet teremt és ezért égnek ki jelentősen hamarabb. Az emberek kimerültek, nagyon sokan kikészültek attól, hogy már egy éve el vannak szigetelve, hogy maszkot kell viselni – hangsúlyozta Szabó Hangya Lilla, aki szerint nagyon sokan nem tudják feldolgozni ezt a helyzetet.

A szakma erre az állapotra már egy új kifejezést is talált, ez a „karanténfáradtság”,

amelynek egyik tünete, hogy a home office rendszerben nagyon sokan kiégnek, sokkal fáradtabbak, csökken az energia és fokozódik az ingerlékenység. A szakember úgy látja, ebben a helyzetben az emberek a problémamegoldó képessége is visszafejlődik. „Ez oda vezet, hogy sok esetben az embereken elhatalmasodik a reménytelenség érzése. Ez a krónikus stressz akár szorongáshoz, sokkal hamarabbi kiégéshez vezethet, mint egy hétköznapi helyzetben. Érzelmileg kimerültek, legyengültek az emberek attól, hogy minden egyes nap ugyan úgy telik számukra.”

A pszichológus szerint az izoláció is nagy probléma, hisz az emberek szociális, társas lények. Ez azok számára különösen nehéz, aki a munkahelyen csapatban, szoros együttműködésben dolgoznak. Éppen emiatt nagyon sok munkavállaló várja, hogy visszatérjen minden a normális kerékvágásba, Szabó Hangya Lilla szerint azonban sokak számára nagyon nehéz lesz újra felvenni a tempót, és visszaszokni a régi környezethez. Legalább ugyanannyira megterhelő lesz ez, mint egy új munkahelyen beilleszkedni. A vezetőknek erre különösen figyelni kell, türelmesnek kell lenniük. Lehetőséget kell adniuk a problémák megbeszélésre, akár csapatépítő tréningek, vagy szakemberek segítségével. „Az, hogy lassan visszaáll majd minden a régi kerékvágásba, sokaknak megkönnyebbülést fog jelenteni, de nagyon fontos lesz a fokozatosság. Nem szabad mindent egyszerre akarni, hanem lépésről lépésre kell megtervezni a visszatérést a munkahelyre” – mondta a szakember.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: home office karantén koronavírus Szabó Hangya Lilla
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés