Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 11. 11:40

Nyílt levél az MLSZ-hez és a fölöttük álló urakhoz – Bódi György olvasói levele


Hirdetés

Mint ismeretes: a labdarúgó Európa-bajnokság döntőinek idénre halasztott mérkőzéseit tizenkét európai nagyvárosban játsszák. A szigorúan vett határidőig, április 7-éig kellett bejelenteni a rendező városoknak, hogy a mérkőzésekre hány nézőt engednek be (a nézők be nem engedése kizáró ok). Négy város: München, Róma, Bilbao és Dublin nem jelentette be a nézőszámot, és a szigorúan vett határidőt az UEFA kitolta április 19-éig. Nem történt semmi különös, nem szántották be a Müncheni Olimpiai Stadion gyepét, Bilbaóban a baszk szeparatisták nem robbantották fel a stadiont, Dublinban nem fenyegették meg a rendezőket szélsőségesek, és Rómában sem buzdította a pápa a katolikusokat a meccsek bojkottálására.

Egyszerűn csak még mérlegelik, hogy a Covid-19 világjárvány esetén fel lehet-e vállalni, hogy létrehoznak-e mesterségesen egy lehetséges vírus-gócot, vagy van elég bajuk anélkül is a világjárvánnyal? Az UEFA pedig ezt tudomásul vette. Ezek a városok a gyávák!

A pályázó városok közül Szentpétervár és Baku 50-50 százalékos látogatottságot, a többi 25-33 százalékos látogatottság engedélyezését jelentette be. Ezek a városok az óvatosak!

Bezzeg Magyarország! A Magyar Labdarúgó Szövetség, és a felettük álló urak nem lacafacáztak: vállaljuk a Puskás Ferenc Stadion száz százalékos megnyitását!

Mindezt – nagyon ízlésesen! – azon a napon, 2021. április 7-én jelentették be, amikor az eddigi legtöbb, 311 haláleset történt a Covid-19 fertőzés következtében Magyarországon. Ez a magyar virtus!

Már megint elsők vagyunk valamiben Európában! Ez a cél! Elsők legyünk az átoltottság tekintetében, és elsők legyünk a lakosságarányos halálozásban (bár ezt az utóbbit nem szeretjük hangoztatni)!

Ismét bebizonyosodott, hogy Magyarországon nem számít semmi, sem pénz, sem emberélet, csakhogy a Vezénylő Tábornok hobbija ne sérüljön! (Csak zárójelben: a katari labdarúgó világbajnokság résztvevői közül többen húzzák az orrukat, hogy az ottani nagy stadionépítési lázban több ezer vendégmunkás halt meg a borzalmas hőség és munkakörülmények miatt. Én még 25 évvel ezelőtt jártam először az Egyesült Arab Emirátusokban – nem saját pénzből, egy barátom gyógyított-kutatott ott, és ő hívott meg –, és emlékszem, hogy etióp, bangladesi és pakisztáni vendégmunkások – gúnynevükön: pakik – dolgoztak a hatalmas autópálya építkezéseken az 50 fokos melegben. Reggel egy busz szállította ki őket, este két busz ment értük: egyik az élőket, a másik a napközben elhaltakat szedte össze – ez is ott van a hatalmas emírségi építkezések mögött!)

A lányom családja Barcelonában él, van valami fogalmam a spanyolok fociőrületéről. De senkinek nem jut eszébe, hogy a ma esti madridi El Classicóra akárcsak egy szál nézőt is beengedjenek!

MLSZ Urak! És fölöttük álló Urak!

Gondolkozzanak józanul! Legyen erejük és bölcsességük visszavenni a nagy mellényből. Ne akarjanak elsők lenni! Gondoljanak a járványra, az emberekre, a családokra akiknek elég egy elhunyt hozzátartozói is. Tényleg elhiszik, hogy 90 ezer ember egymás nyakában 2021. június 15–27. között nem kockázatos, nem lobbantja be újra a fertőzésveszélyt? Egy dolog a mánia, és más dolog a valóság. Álljanak már egyszer a valóság talaján – bármilyen nehéz is!

Bódi György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bódi György Európa-bajnokság foci járvány koronavírus labdarúgás MLSZ olvasói levél Orbán Viktor pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés