Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 10. 21:00

Ujhelyi: Orbán nem mondott igazat a 65 éven felüliek átoltottságáról?

Elképzelhető, hogy a regisztráltak és a teljes populáció közötti különbség lehet a rejtély kulcsa, de az is lehet, hogy nem mondott igazat a miniszterelnök.

Hirdetés

Azok után, hogy a miniszterelnök azt állította, a Nemzeti Konzultáció alapján nyitják az iskolákat, annak ellenére, hogy a Nemzeti Konzultációban szó sem volt iskolanyitásról, a szegedi európai parlamenti képviselő újabb eltérést talált a miniszterelnök valósága és a közölt adatok között.

„A Fidesz miniszterelnöke arról beszélt az elmúlt napokban, hogy a 65 év felettiek beoltottsága már a 90 százalék környékén van, ezért is döntöttek a korlátozások feloldása mellett. Ehhez képest az ECDC-nek hivatalosan lejelentett magyar adatok szerint ez a szám messze nem éri el ezt a kitűzött célt. Vajon mi ennek az oka?” – teszi föl a kérdést a Facebookon a szocialista EP-képviselő.

Ujhelyi közli az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) lejelentett magyar adatokat. Ha pontosak az információi, ezekben az áll, hogy 

  • a 80 év fölöttiek 63,8 százaléka,
  • a 70-79 évesek 72,1 százaléka,
  • a 60-69 évesek 55,8 százaléka,
  • az 50-59 évesek 34 százaléka,
  • a 25-49 évesek 14,5 százaléka,
  • a 18-24 évesek 6,2 százaléka kapott eddig oltást.

Ez alapján nagyon nem jön ki az orbáni matek a 65 éven felüliek 90 százalékos beoltottságáról.

Orbán konkrétan azt mondta a Kossuth Rádióban pénteken:

„Én is könnyebb kézzel írok, vagy könnyebb hanggal beszélek erről a helyzetről, most, hogy már az idős magyarokat beoltottuk, tehát 90 százalék környékén van a 65 év fölöttiek beoltása, ami azért nyomasztott engem”.

Tehát szó sem volt regisztráltakról a Kossuth rádiós interjúban.

Mindenesetre az még elképzelhető, hogy a regisztrált 65 éven felüliek 90 százalékát sikerült beoltani, ettől még viszont sok nem regisztrált kerülhet majd kórházba, illetve az is probléma lehet, hogy a 90 százalékos kijelentés hamis biztonságérzetet kelt az emberekben, ami hatalmas kommunikációs hiba is lehet.

(Fotó: MTI/Varga György)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: oltás Ujhelyi István vakcina 65 éven felüliek járványkezelés koronavírus Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés