Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egészségügyi majomkodásom igaz története, 1. rész: így oltakoztam első alkalommal Szputnyik V-vel a nagyesztékában
Szegeden 2021. április 10. 17:17

Egészségügyi majomkodásom igaz története, 1. rész: így oltakoztam első alkalommal Szputnyik V-vel a nagyesztékában

Megkaptam az első védőoltást a koronavírus ellen, azt, amit elsőre felajánlottak, ott, ahova mondták, hogy mennem kell. Bő fél óra volt az egész, biztos, hogy mázlim is volt, de az is tuti, minden szereplő, aki segített, csodálatosan dolgozott.

Hirdetés

Rövid magánjellegű kibeszélés

Anya! Jól vagyok, nem ájultam el!

Merthogy hajlamos vagyok rá, igen. Ha vért vesznek tőlem, injekciót kapok bármi miatt, hajlamos vagyok az effajta elgyöngülésre. Mondhatnám, családi pipnyaság, de nem, a szeretteim, távolabbi rokonaim körében sem jellemző az ájuldozás. A pipnya meg szabolcsi (családi?) tájszó, gyöngét, félőst, bátortalant egyaránt jelent.

És akkor vissza az oltakozáshoz!

Vlagyimir Putyin ugye kijelentette, nem kíván majomkodni kamerák előtt, amikor megkapja a védőoltást, én viszont úgy döntöttem majomkodom (tudom, sokan hozzáteszik azonnal: akkor is), amikor megkapom a vakcinát, a lehetőségekhez képest. No, nem az orosz elnök miatt, rá csak a csodálatos és szemléletes ige miatt utalok vissza.

Oltópontot másképpen nem láthatunk, az ottani munkáról másképp nem számolhatunk be, marad hát a saját sztori, a szelfizés, lásd még majomkodás.

Csütörtökön egyszer csak felhívott a háziorvosom asszisztense, szombaton mehetek oltópontra oltakozni Szputnyikkal, kérem-e az oltást, a jelek szerint most jut nekem a törzsfőnök által megtekintett szállítmányból.

Nem mondtam rögtön igent, de nem a gyávaság miatt kértem egy nap türelmet és ígértem visszahívást, hanem azért, mert a szombati időpont miatt pár dolgot meg és át kellett szerveznem. Sikerült mindent átütemezni, pénteken visszahívtam a rendelőt, a háziorvosom vette fel, lelkiismeretesen kikérdezett, majd elmondta a tudnivalókat, meg hogy nyomtassam ki a hozzájárulási nyilatkozatot, ha tudom. Utóbbit is megtettem – sőt, számítógépen is ki lehet tölteni mindent, azaz az ikszeléssel sem kell vacakolni meg az adatok beírásával, elég aláírni.

Az autók nem sorba állnak, csak picit rálógnak a rajtrácsra. Minden képet én csináltam a mobiltelefonommal

Szombat délelőtt 9 óra 50 perckor kellett fölsorakozzak a nagyesztékánál a Tisza Lajos körúti rajtrácson, 9:43-kor már ott álltam a középső sorban és egy perccel a hivatalos érkezésem előtt már a bejárati ajtón túl, a zsibongóban voltam – odakinn a törzszászlós és a főtörzszászlós pompásan irányított minket, a rendfokozatukat remélem, jól írtam.

Így álltunk sorba odakinn

Odabenn két oldalon ottjártamkor összesen nyolc orvostanhallgató ült az asztaloknál, ők fogadtak minket és irányítottak tovább. Röviden kikérdeztek, az előzetesen kitöltött papírról a fontosabb kérdéseket átismételtük, majd kaptam a saját papírom mellé egy másikat, amivel már az oltópont előtti regisztrációs asztalhoz kellett mennem. A földszinten is két lelkes egyetemista fogadott, mondtam, tudom, hova kell menni, a második emeletre, de olyan kedves határozottsággal ajánlották figyelmembe a lépcsőt, hogy nem mertem liftezni, bár eredetileg akartam. Odafent szintén lelkes diákok segítettek, kaptam egy igazolást, leültem a kijelölt székek egyikére, de még el sem kezdhettem érdemben izgulni, már hívtak is, mehetek be.

Odabent rögtön kiderült, tévedtem.

– Kezdjen el vetkőzni! Melyik karjába szeretné az oltást?
– A balba...
– Látom, izgul! – öt másodperce voltam benn kábé, és a doktornő azonnal levette, a majré is bejött velem a rendelőbe, azaz izgultam, rendesen, és annak ellenére, hogy az asszisztense háttal ült nekem, tudtam, ő is minimum mosolyog ezen az egészen a maszkja alatt.
– Ezek szerint látszik, már látszik...
– Igen, látom magán! Meg már a papírján is! Rendszeres, hogy rosszul lesz ilyenkor?
– Hajlamos vagyok arra, hogy ha vért vesznek, injekciót kapok, akkor rosszul leszek...
– Akkor ne is a székre üljön, üljön föl nyugodtan az ágyra!
– Köszönöm, jó lesz a széken is, legfeljebb összeszednek a földről...
– Onnan nehezebb lenne...
– Rendben, legyen az ágy...
– Szputnyikot fog kapni, tudja?
– Igen, a háziorvosom rendelőjéből hívtak, hogy jöhetek, és ezt fogom kapni.
– Rendben, nézzen el jobbra! Oké, tegye ide a kezét!

És már fogtam is a gézlapot. Nevettünk még kettőt, majd megkért, legalább negyedórát üldögéljek még a „kerengőben”. Így tettem.

Azóta picit be van keményedve az oltás helye, és néha feszít, de ennyi – egyelőre.

Többet ültem itt utána, mint előtte, a ​hátterbe picit belóg, vagy mit csinál, az emeleti regisztrációs pult

És remélem, így is marad. Az biztos, hogy Moderna-karom nem lesz, lehet, de egyre többször halljuk az ismerőseinktől, hogy megkapta az oltást, mégis rosszul lett úgyhogy most azért jön három hét izgulás, hogyan viselem. Merthogy a második oltást május elsején kapom meg. Ez is egyfajta majális.

A bal kart azóta bekarikáztam

Ha még nem regisztráltak, tegyék meg! És ha értesítik önöket, és olyan oltást ajánlanak, amit megkaphatnak, menjenek el, vegyék fel!

Garai Szakács László

Egyébként igen, jól látják, gyöngyözik a homlokom a nyitóképen...

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia Szputnyik V SZTK Tisza Lajos körút vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés