Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Újabb milliárdos közbeszerzést nyert Nemesi Pál, a kormánybiztos cége újítja fel a szegedi jogi kar épületét
Szegeden 2021. április 10. 16:25

Újabb milliárdos közbeszerzést nyert Nemesi Pál, a kormánybiztos cége újítja fel a szegedi jogi kar épületét

Nálunk a legmagasabb az egy kormánybiztosra jutó közbeszerzések száma – Nemesi Pál a kinevezése óta már legalább 3 milliárd forint közpénzt nyert az államtól.

Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának felújítása lassan két éve húzódik: 2019 áprilisában jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 1 milliárd 692 millió forintos központi forrásból újul meg a Lófara, a beruházás során pedig a régi tornyát is visszakapja az épület. Nem sokkal a bejelentést követően a városban dúló rettenetes vihar letépte az épület tetőszerkezetét, de a fejlesztésről azóta sem lehetett hallani semmit, egészen mostanáig. A szegeder vette észre ugyanis, hogy megjelent a hivatalos értesítőben a felújításra kiírt közbeszerzéi eljárás eredménye.

A Nemesi Pál milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó FERROÉP Zrt.-n kívül még három cég adott be érvényes ajánlatot: a Thermo Épgép Kft., a Future Service Kft., a Miksi Bau Kft..

A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos nettó 1 milliárd 345 millió forintos ajánlatánál kettő alacsonyabb is érkezett.

A Miksi Bau 170 millióval olcsóbban vállalta volna a munkát, míg a Future Service csak 2 millióval ígért alá a Fideszes polgármesterjelölt cégének. Ezek az ajánlatok végül azon buktak el, hogy az „Építésszervezési terv Építéstechnológia terv” elnevezésű értékelési részszempontra jelentősen alacsonyabb pontszámot kaptak.

Így végül Nemesi Pál cége lett a befutó.

A FERROÉP pedig nem csak a Tisza Lajos körúti épület tornyát építi vissza, de jelentős felújítási munkákat végezhet az ingatlan többi részén is, átalakul majd a pince és befedik tetővel a belső udvart.

Nemesi a kormánybiztosi kinevezése óta már nyert egy jelentős méretű helyi közbeszerzést: 1,7 milliárdért építheti meg az ELI Science Park inkubátorházát. Már akkor is felmerült, hogy egy állami tisztviselő magánvállalkozása hogyan kaphat állami megbízást.

Hasonló összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel a jogi kar felújítása is, főleg annak fényében, hogy Nemesit az év elején a Szegedi Tudományegyetemet átvevő alapítvány kuratóriumának lehetséges tagjaként emlegették.

Jelenleg a parlament előtt van az a törvényjavaslasat, ami az egyetem teljes ingatlanvagyonánt ennek az alapítványnak adja át.

Ha mindez megvalósul, akkor az is elképzelhető, hogy Nemesi a saját alapítványa által birtokolt épületet újíthatja fel – közpénzből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Állam-és Jogtudományi Kar Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos ELI Ferroép kormánybiztos közbeszerzés Lófara Nemesi Pál Science Park Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés