Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Duda Ernő szegedi virológus: gyerekeknek is készül vakcina, de a járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett
Szegeden 2021. április 10. 11:05 Forrás: Népszava

Duda Ernő szegedi virológus: gyerekeknek is készül vakcina, de a járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett

A Népszavának nyilatkozó professzor azt mondja, egyértelmű politikai döntés a nyitás, mert az embereknek elegük van a bezártságból.

Hirdetés

A szegedi virológus professzor szerint intenzív propagandára lenne szükség arról, hogy nincs vége a járványnak, viselni kell a maszkot továbbra is. „Nem szigorításokra van szükség, de a meglévő szabályokat be kellene tartani” – mondta a Népszavának.

Az iskolanyitásról megismételte a Szeged Televíziónak korábban elmondottakat: jó, hogy 2 és fél millió ember már kapott legalább egy oltást, de ez még nem jelent védettséget. Ezért a járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett.

„Aki a Pfizerből megkapta a második oltást, már másnap védett lehet. A vektor vakcináknál (Szputnyik V, AstraZeneca) a második oltást követő egy hét múlva lehet védettnek tekinteni az oltottakat. Az 1,1 millió kétszer oltotton kívül még védettséget szerezhetett – becslésem szerint – az a másfél-kétmillió ember, aki átesett a betegségen.

Így összesen két és fél-három millióan lehetnek védettek. De ez azt is jelenti, hogy hétmillióan meg nem.

Ehhez jön még, hogy a brit mutáns vírus körülbelül kétszer annyi embert tud megfertőzni egységnyi idő alatt, mint az eredeti vuhani” – magyarázta a lapnak Duda Ernő.

A gyerekek oltásáról azt mondta, a Pfizer már tavaly elkezdte vizsgálni a vakcina hatásosságát 12–15 éveseken, az eddigi kutatások 100 százalékos hatékonyságot mutatnak. A kínaiak 3 és 17 év közöttieken végeznek vizsgálatokat. Sőt,

a szegedi professzor arról is beszámolt, hogy a Pfizer–BioNTech és a Moderna olyan vakcinát is fejleszt, ami 6 hónapostól tizenéves korig jó lehet majd.

Az Egyesült Államokban ősszel már oltanák a középiskolásokat, az általános iskolások jövő tavasszal kaphatnak vakcinát.

Az MTA doktora azt is elmondta az interjúban, hogy a gyereken végzett klinikai vizsgálatok biztonságosak, mert több tízmillió felnőttet beoltottak már, és az etikai szabályok is jóval szigorúbbak. A vírusvariánsok ugyanakkor egyre fiatalabbakat is megtámadnak, ezért fontos, hogy nekik is legyen vakcina.

„A gyerekeknél azt kell elsősorban vizsgálni, hogy mekkora dózisra van szükség a védettség kialakulásához” 

– magyarázta a szegedi virológus-genetikus.

Ezekben a kutatásokban azt figyelik, hogy a védettséghez mekkora antigénmennyiség kialakulását kell elérni az oltással. Azért nem mindegy a mennyiség, mert ha a kelleténél nagyobb dózist kap egy gyerek, akkor „csak feleslegesen növelnénk a mellékhatások kockázatait és csökkenne a beolthatók száma. Most a kutatók a minimális dózist próbálják megállapítani ezekben a vizsgálatokban, és ezért kell külön kategóriába tenni a hat hónapostól hároméveseket, a háromtól öt éveseket. Az 5 és 15 éves között már nincsen olyan nagy különbség immunológiai szempontból”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő interjú iskola járvány járványkezelés koronavírus nyitás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés