Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Téglányi nagyregény, amiben tényleg van tér és idő mindenre – Bak Róbert ajánlja Lars Saabye Christensen A féltestvér című regényét
Művház 2021. április 10. 10:43

Téglányi nagyregény, amiben tényleg van tér és idő mindenre – Bak Róbert ajánlja Lars Saabye Christensen A féltestvér című regényét


Hirdetés

Éppen pár hónapja keseregtem azon, hogy hiába imádtam a norvég Lars Saabye Christensen tavaly karácsonykor megjelent regényét, a Villantót, főműve, az Északi Tanács Irodalmi Díját is elnyerő, A féltestvér gyakorlatilag már évek óta beszerezhetetlen idehaza. Úgy tűnik, hogy szerencsére a kiadó is észlelte ezt a hiányt, így pár hete a boltok polcaira került ez az általam is régóta vadászott fél- (sőt inkább egész) téglányi nagyregény.

A féltestvér ugyanúgy többféle egymáshoz kapcsolódó, ám egymástól stílus tekintetében igen-igen eltérő részből áll, mint a norvég szerző fent említett másik műve.

Az első oldalak a teljesen szétcsúszott, masszív alkoholista forgatókönyvíró, Barnum egy berlini tartózkodását mesélik el. Bár csak pár napról van szó – amikor is tulajdonképpen semmi igazán lényeges nem történik –, Christensen mégsem siet sehová, komótosan írja le a magányos italozásokat, illetve Barnum találkozóját neves filmesekkel. Jó tudni, hogy ugyanez a lassúság, komótosság és ráérősség jellemzi majd az egész kötetet.

A következő fejezet a II. világháborút követő béke legelső napján kezdődik, amikor is a fiatal Verát egy ismeretlen (talán német, talán norvég, talán menekülő katona, talán frissen szabadult hadifogoly, talán elmebeteg, talán egy átlagos utcabeli) erőszakolja meg, aminek következtében megfogan egy fiú, Fred (nevének jelentése ironikusan a béke), a későbbi Barnum féltestvére.

Ebben az egységben azonban főleg Vera, az anyja, Boletta, illetve az ő anyja, az Öreg egymáshoz való igen ambivalens viszonya kerül középpontba. Hiszen adva van három, egymást hol szerető és támogató, hol kikészítő, gyökeresen eltérő mentalitású nő, akik éppen csak átélték a világháború poklát férfi segítség nélkül, és ráadásul a nyakukba szakad még egy erőszakból fogant gyerek is, amit persze a rosszindulatú szomszédok sem hagynak szó nélkül. Ez a rész tökéletes karaktertanulmány, Christensen a lassan csordogáló történet hátterében biztos kézzel bontja ki hármójuk személyiségét, motivációit, illetve a köztük fennálló, dinamikusan változó viszonyrendszert.

Aztán ismét jön egy éles váltás, és megjelenik egy aprócska északi szigeten felcseperedő, kistermetű, csenevész fiúcska, Arnold, aki sehogyan sem tud beilleszkedni ebbe a zord környezetbe, és akivel saját apja sem tud mit kezdeni. Így a fiú elszökik otthonról, hogy ezután cirkuszosnak álljon, majd húsz évvel később belőle legyen az a piperkőc, aki elcsavarja egy egyedülálló, kisgyermekes anyuka, vagyis Vera fejét...

A könyv leghosszabb szakasza aztán elsősorban a félénk, szeretetéhes Barnum gyermekkorára és felcseperedésére fókuszál, amelyre főleg két dolog nyomja rá a bélyegét. Az egyik az írás szeretete, és a fiú folyton felszínre bukkanó tehetsége, a másik pedig a féltestvér, Fred árnyéka, aki hol a Barnum útját egyengető segítség, hol pedig egy pszichotikus, és a nagyvilággal kezdeni mit sem tudó fenyegető árnyalak.

A féltestvér tehát egy tipikus nagyregény, amiben van tér és idő mindenre, amivel csak az író foglalkozni szeretne, és ami tele van emlékezetes alakokkal és eseményekkel, amelyek elsősorban a szeretet és szeretetlenség, a titkolózás és az őszinteség kérdései körül forognak. Christensen alkotása így természetesen egy olyan könyv, amit őszintén tudok ajánlani, még azzal együtt is, hogy véleményem szerint minőségben és élvezeti értékben egy hangyányit el is marad a másik magyarul megjelent kötetétől, a Villantótól. De azért bízom benne, hogy mindkét kötet sikeres lesz, és ezzel elhozzák nekünk a skandináv sztárszerző több más művét is.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Lars Saabye Christensen
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés