Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Elment a Kopaszkutya, a Falfúró, a Roncsfilm, és még megannyi kultuszfilm rendezője: Szomjas György 80 évesen elhunyt
Színes 2021. április 8. 20:16 Forrás: MTI

Elment a Kopaszkutya, a Falfúró, a Roncsfilm, és még megannyi kultuszfilm rendezője: Szomjas György 80 évesen elhunyt

A Balázs Béla díjas kiváló művész, Kossuth-díjas filmrendező április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

Hirdetés

Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek, Kopaszkutya, Falfúró, Könnyű vér, Roncsfilm, Csókkal és körömmel, Gengszterfilm, Vagabond – műfajt teremtett Magyarországon. Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne és hitelesen közvetítette a nézők felé.

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. Először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészetmérnöki Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát végezte el. 1969 és 1974 között a Balázs Béla Stúdió (BBS) vezetőségének tagjaként dolgozott, a szociológiai filmprogram egyik kezdeményezője volt. Ezalatt rövidfilmeket készített és asszisztensként tevékenykedett. 1995 óta a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára, 1999-től az Európai Filmakadémia tagja volt.

Ironikus hangvételű, könnyen érthető, szellemes párbeszédekkel tűzdelt filmjei mély tartalmuk és igen kemény, komoly mondandójuk ellenére mindig nagy közönségsikert arattak. A magyar prolivilágról szóló rockfilmje, a Kopaszkutya az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb alkotása.

Több elismeréssel és kitüntetéssel jutalmazták:

  • a filmszemle díja (1984, 1986, 1990, 1993, 1995),
  • brüsszeli Aranykor-díj (1985),
  • Balázs Béla-díj (1986),
  • a filmkritikusok díja (1987, 1989),
  • a filmkritikusok B. Nagy László-díja (1993),

1996-ban megkapta a kiváló művészi címet. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki következetes és folyamatos, magas művészi színvonalon elkészített hiánypótló, közönségsikert arató játékfilmjeiért, a művészeti közéletben betöltött tevékenységéért.

Nyitóképünk Stekovics Gáspár felvétele, 2020-ban készült a Wikipédiáról vettük át.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Szomjas György

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés