Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szél Bernadett Gulyás László megjegyzéseiről: Eljutottunk oda 2021-re, hogy ne tűrjük el a rasszizmust és a szexizmust a közbeszédben, az egyetemen meg pláne ne!
Túl a városon 2021. április 8. 16:44

Szél Bernadett Gulyás László megjegyzéseiről: Eljutottunk oda 2021-re, hogy ne tűrjük el a rasszizmust és a szexizmust a közbeszédben, az egyetemen meg pláne ne!

A független országgyűlési képviselő törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy újra vissza lehessen venni az állami kitüntetéseket azoktól, akik arra méltatlanná váltak.

Hirdetés

– Nagyon büszke vagyok azokra a diákokra, akik léptek, és nem hagyták annyiban, hogy egy egyetemi előadáson ilyen hangnemet, stílust megengedhessen magának egy egyetemi professzor. Nagyon durva ez az ügy, és akkor is durva lenne, ha Gulyás László nem kapott volna most március 15-én lovagkeresztet – mondta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Szél Bernadett nálunk olvasta, milyen kijelentéseket engedett meg magának Gulyás László egyetemi tanár, akit március 15-én lovagkereszttel tüntetett ki Áder János köztársasági elnök. A képviselő úgy döntött, törvényjavaslatot nyújt be, amit ha elfogad a Tisztelt Ház, akkor megadja a lehetőséget a mindenkori államfőnek, hogy visszavegye a kitüntetést attól, aki később méltatlanná válik rá.

– Amit szeretnék elérni, az egyáltalán nem újdonság: 2008 és 2011 között lehetősége volt a köztársasági elnöknek arra, hogy ha lett volna egy ilyen eset, akkor visszavegye a kitüntetést. Egy ilyen magas kitüntetés csak olyanhoz kerülhet, aki valóban méltó rá. Aki megkapja, normának számít a társadalomnak, mérce, akire büszkék lehetünk. Teljesen egyértelmű, hogy Gulyás László nem mérce, nem lehet rá büszkének lenni – hangsúlyozta Szél Bernadett.

A képviselő azt is aláhúzta, Gulyás láthatóan „eltévedt, nem érti, mi a feladata egy oktatónak. A felsőoktatási törvényben nem az van benne, hogy bárki bármit szabadon terjeszthet az egyetemen. Gulyás László rasszista, szexista kijelentéseket tett, a magyarországi cigányságot, a nőket, az afroamerikaiakat egyaránt megsértette.” – Örülök annak, hogy az egyetem vizsgálatot kezdeményez, ezt nekik kell végigvinni, ez az ő feladatuk. Az én, a mi feladatunk pedig az, hogy lehetőséget adjunk arra a mindenkori államfőnek ezzel a törvénnyel, hogy ha úgy ítéli meg, hogy valaki méltatlanná vált a kapott kitüntetésre, akkor azt visszavehesse tőle. Áder János most nem tudja visszavenni Gulyás Lászlótól a lovagkeresztet, éppen tíz éve vette el a Fidesz ezt a lehetőséget az államfőtől. Viszont a világ 2021-re eljutott odáig, hogy ne kelljen eltűrnünk azt, hogy egyesek milyen egyszerűen hágják át azokat a szabályokat, erkölcsi normákat, amiket nem lenne szabad áthágni. Az ilyen kocsmai stílus, ezek az ordas eszmék, rendkívül károsak, ezektől el kell határolódni, nem lehet semmilyen szinten közösséget vállalni vele.

Szél Bernadett biztos abban, hogy bizottság elé kerül a törvényjavaslata, és abban is bízik, sikerül olyan diskurzust folytatni róla a szakbizottságban, ami után a parlament elé is kerülhet a javaslata.

– Azt gondolom, témának kell lenni annak, kik kapják az állami kitüntetéseket. És annak is témának kell lennie, ha vállalhatatlanok kapják az elismerést, ahogy annak is, hogy a kitüntetés adott esetben visszavehető legyen. Ez egy teljesen releváns politikai vita. Ez egyben annak is egyfajta fokmérője, mit tűrünk el, mi, magyar állampolgárok az ilyen emberektől – jegyezte meg az országgyűlési képviselő.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás Gulyás László rasszizmus Szegedi Tudományegyetem Szél Bernadett SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés