Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. április 8. 15:18

Megnyíltak a Könyvtárpontok: rohamot indítottak az olvasnivalóért a szegediek

Egy hónapos kényszerszünet után ismét megnyitotta Könyvtárpontjait a Somogyi-könyvtár. Már az első napon hatalmas volt az érdeklődés, 170 olvasó több mint 900 könyvet rendelt az interneten, amit többek között a Dóm téri könyvtárépület előtt vehetnek át a következő napokban.

Hirdetés

A járvány miatt kényszerűen bezárásra ítélt Somogyi-könyvtár Dóm téri központja és mind a tizenhárom fiókkönyvtára június óta úgynevezett Könyvtárpontokat üzemeltetett.

Az utcai átadópontok azonban a járvány újabb hulláma miatt egy hónappal ezelőtt újból kényszerszünetre ítéltettek.

A kedden bejelentett részleges enyhítések miatt csütörtöktől ismét megnyitották a Dóm téren és mind a tizenhárom fiókkönyvtár előtt található Könyvtárpontot.

Másfél nap alatt több mint 900 könyvet rendeltek

– Kedden este, a kormány bejelentését követően azonnal vissza is tettük a honlapunkra azt az űrlapot, amelyen könyveket rendelhetnek az olvasók. Másfél nap alatt 170 kérés érkezett, több mint 900 könyvet kell összecsomagolnunk és előkészíteni arra, hogy a következő napokban átvegyék az olvasók – mondta Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató.

A Könyvtárpontok működésének lényege, hogy az előzőleg otthonról kiválasztott és online űrlapon, vagy e-mailben megrendelt könyveket a Dóm téri üvegpalota előtt, illetve mind a tizenhárom fiókkönyvtár előtt a szabadban, meghatározott „nyitva tartási” időben vehetik át az olvasók.

A szolgáltatás az alábbi időpontokban vehető igénybe:

Központi könyvtár, Dóm tér

  • hétfő, kedd, szerda, péntek: 10–12 óra és 13–15 óra között,
  • csütörtök: 10–12 és 15–18 óra között.

Fiókkönyvtárak

  • kedd, péntek: 10–12 óra és 13–15 óra között,
  • csütörtök: 11–12 óra és 15 –18 óra között.

A legtöbb olvasó hat könyvet szeretne hazavinni egyszerre

– Érezzük, hogy az olvasók már nagyon várták ezt a szolgáltatást, mert az elmúlt egy hónapban nem tudták a kiolvasott könyveiket újakra cserélni. Most átlagosan hat könyvet szeretnének kölcsönözni.

A szolgáltatás népszerűségét mutatja az is, hogy tavaly november 12. és idén március 8. között 15 ezer kérést teljesítettek a könyvtárosok, összesen 47 ezer 921 könyvet csomagoltak be és kölcsönöztek ki a Könyvtárpontokon keresztül.

A könyvtár honlapján ismét megnyitották a lehetőségét az online beiratkozásnak is.

– Ezt azért tartottuk fontosnak, hogy aki szeretne könyvet kölcsönözni a Könyvtárpontokon keresztül, de még nem az olvasónk, az előtte be tudjon iratkozni, és ezt követően azonnal kölcsönözhessen is.

Az igazgatónő felhívta a figyelmet arra is, hogy a „békeidőben” szokottnál jóval több könyv van jelenleg kint az olvasóknál, ezért kérik, hogy aki teheti, a Könyvtárpontokon adja le a kiolvasott könyveket, hogy mások kikölcsönözhessék azokat.

– Természetes, hogy a sikerkönyveket keresi mindenki, leginkább most is ezek van kint az olvasóknál, de mától már vissza tudjuk venni és így ismét bekerülhetnek a kölcsönzésbe.

Fontos a biztonság: ózongenerátorral fertőtlenítik a visszahozott könyveket

A visszahozott könyvek azonban átmenetileg karanténba kerülnek, és csak egy alapos ózongenerátoros fertőtlenítés után lesznek ismét kölcsözhetők, ezzel is igyekeznek a járvány terjedésének gátat vetni.

– Hétfőtől újból lehet házhoz is könyveket rendelni. Így a korlátozások enyhítése miatt az idős, nehezen mozgó olvasóinknak ismét házhoz tudjuk vinni a megrendelt a könyveket.

A „Házhoz megy a könyv” szolgáltatás keretében ismét vállalják, hogy a mozgásukban korlátozottak, lakásukhoz kötött idősek számára hathetente egyszer házhoz szállítják az általuk kiválasztott könyveket, folyóiratokat.

Ez a szolgáltatás a hetven évnél idősebb könyvtári tagoknak és mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezőknek ingyenes.

A jelentkezéseket telefonon: 62/425-525 vagy 62/630-634-as számon, a 131-es melléken várják, de az érdeklődők írhatnak e-mailt is.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beiratkozás kölcsönzés könyvtárpont olvasás Sikaláné Sánta Ildikó Somogyi-könyvtár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés