Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 8. 11:40

Kormányinfó: öt-hat nap múlva folytatódhat a nyitás

A várakozások szerint ekkor érjük el a 3 millió beoltottat, és hoz majd döntést a kormány a korlátozások feloldásának következő lépéseiről.

Hirdetés

A kormány tervei szerint a hónap végére mindenki, aki regisztrált, megkapja az oltást. Eddig 3 millió 950 ezer ember jelentkezett az oltásra, de mintegy 200 ezer egészségügyi dolgozó regisztráció nélkül lett beoltva – így összesen 4,2 millió embernek már vagy beadták a vakcinát, vagy már jelentkezett. A kormány továbbra is arra kér mindenkit, aki még nem tette, hogy regisztráljon. A tanárok beoltásával kapcsolatban elmondta, 66 ezer pedagógust oltottak a múlt héten, a regisztráltak 85 százaléka jelent meg.

Gulyás Gergely elmondta, a regisztráció időpontja nem befolyásolja az oltások sorrendjét.

A kormány tartja magát ahhoz, hogy a korlátozó intézkedéseket a beoltottak száma alapján határozza meg. Szerinte az április 7-i nyitás nem jelent érdemi enyhítést, hiszen a korlátozásokból nem lett kevesebb, csak megváltoztak.

A nyitás 3 millió beoltottnál fog folytatódni, és a következő lépésekről akkor fog dönteni a kormány. Ez várhatóan 5-6 nap múlva történik majd meg.

Az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban elmondta: Ez az oltás biztonságos és megfelelő védelmet biztosít, az Európai Gyógyszerűgynökség és a magyar hatóságok is hatékonynak ítélték meg – a miniszter szerint elsősorban gyógyszeripari üzleti érdekek állnak a sajtóban megjelent hírek mögött. Továbbra is alkalmazni fogjuk Magyarországon a vakcinát és a gyártói előírásoknak megfelelően, 12 hét elteltével kapja meg a második dózist mindenki.

276 egészségügy dolgozó fertőződött meg, de nincs arról adat, hogy közülük hányan kapták meg az oltást. Intenzív osztályon 1827-en vannak, de ez a szám nem egyezik meg a lélegeztetőgépen lévők számával – az 500 fővel alacsonyabb. Gulyás Gergely nem ért egyet a Magyar Orvosi Kamara javaslatával, hogy a sajtó tudósíthasson a kórházakból.

„Nem kell a kórházakban kamerával ugrálni” – mondta.

Elmondta, hogy a bértámogatási program folytatódik és árpilis hónapra még megilleti azokat a vállalkozásokat is, amik kinyithattak a héten. A szolgáltatásokra nem vonatkozik a négyzetméter-alapú korlátozás, ez Gulyás szerint sok esetben értelmezhetetlen is lenne, például a kis alapterületű fodrászatokban.

Újságírói kérdésre adott válaszából az is kiderült, hogy a kormány szerint túl vagyunk a járvány csúcsán,

így elképzelhető, hogy még ebben a hónapban kinyithatnak a teraszok, a fitnessztermek azonban egyelőre nem.

Az iskolanyitással kapcsolatban a kormány nem lát vállalhatatlan mértékű kockázatot, de az érettségizők még a vizsgák előtt meg fogják kapni a vakcinát. A 16-18 évesek oltása még nem engedélyezett, de már gondolkodnak rajta.

A miniszter szerint idén május végén, június elején az élet visszatérhet a járvány előtti kerékvágásba. Pontos dátum a teljes nyitásra még nincsen, de a korlátozások többségét év végéig biztosan kivezetik.

A teljes Kormányinfót itt tudja megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely kijárási korlátozás korlátozás Kormányinfó koronavírus nyitás oltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés