Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 8. 10:55

Rusvai Miklós: A járványtani adatokhoz kellett volna kötni a nyitást, nem a beoltottak számához

Keddről szerdára 311-en hunytak el a koronavírus-járvány miatt, szomorú az újabb rekord. Közben elértük kedden a 2,5 milliós oltási szintet, ezért megkezdődött a fokozatos nyitás. Újra kinyithattak bizonyos szolgáltatók és az élelmiszer boltok is tovább lehetnek már nyitva. Mekkora a kockázata ennek? Balogh Judit Rusvai Miklós virológussal beszélgetett a Téma szerdai adásában.

Hirdetés

A szakértő elmondta, a kiugróan magas halálozási adat annak is tudható be, hogy a hosszú hétvége alatt elhunytak csak szerdán kerültek be a statisztikába. Ezért a 311 halálesetből körülbelül negyvenet le lehet vonni.

A virológus szerint sajnos nem a halálozási statisztikát vették figyelembe a nyitásról szóló döntés előtt, hanem csak a beoltottak számát. Rusvai Miklós jobbnak tartotta volna, ha a korlátozások feloldását a járványtani adatokhoz kötik.

Mint elmondta, szerencsére valóban javul a járványtani mutatók értéke, de egy kicsit stabilabb csökkenő tendenciára lett volna szükség a korlátozások feloldása előtt. Nagyjából két hét múlva lehet majd érzékelni az adatokban, ha a nyitás megnöveli a fertőzések számát, de a virológus szerint reménykedhetünk abban, hogy nem lesz jelentős emelkedés.

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy nem nyugodhatunk meg azért, mert elérjük a 2,5 vagy akár 3 millió beoltottat – az immunizálást folytatni kell, mert a nyájimunnitás eléréshez sokkal több védettséggel rendelkezőre van szükség.

Ezért reméli, hogy amint az oltások könnyebben elérhetővé válnak, úgy növekedni fog azoknak a száma is, akik kérik majd a vakcinát.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit halálozás járványkezelés korlátozás koronavírus nyitás Rusvai Miklós Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés