Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 8. 09:07

Szabó Bálint ellen vádat emelt az ügyészség az Anna-kúti „parkolásért”

Közel két órán át bénította meg a villamosközlekedést a független önkormányzati képviselő tavaly március 18-án.

Hirdetés

A vádirat szerint Szabó Bálint 2020. március 16. napján a közösségi oldalán több posztot tett közzé, melyekben a járványhelyzetben megkérdőjelezte a szegedi tömegközlekedés biztonságosságát. Ezt követően egy felhívást intézett az olvasóihoz, hogy „Állítsuk le a tömegközlekedést Szegeden” címmel, illetve posztot is tett közzé azzal a tartalommal, hogy a célja határozatlan időre a veszélyhelyzet miatt a tömegközlekedés azonnali hatállyal történő felfüggesztése.

A felhívásnak megfelelően Szabó Bálint 2020. március 18. napján délután negyed kettőkor egy személygépkocsival Szegeden, a Tisza Lajos körút és Kossuth Lajos sugárút kereszteződésében a villamossíneken megállt, akadályozva a villamosok közlekedését is. Ezt követően az autóból kiszállt és a maszkban, bőrkesztyűt viselve azt közölte a helyszínre érkező rendőrökkel, hogy azért áll ott az autóval, mert az nem indul.

Miután a rendőrök segítségüket ajánlották fel, közölte velük, hogy az autó onnan nem fognak elmozdulni, továbbá az ő érdekükben is cselekszik, mert a koronavírus a tömegközlekedésen terjed a legjobban. A rendőrök Szabó Bálintot többször is eredménytelenül szólították fel, hogy az autóval a kereszteződést hagyja el, mert ezzel nemcsak a tömegközlekedést, hanem a közúti járműforgalmat is akadályozza. Mivel a felszólításoknak nem tett eleget és többször is megpróbálta magát a rendőri intézkedés alól kivonni, vele szemben a rendőrök 15 órakor kényszerítő eszközt alkalmaztak.

Az ügyészségi közlemény szerint Szabó Bálint a magatartásával több villamosvonal tizenkilenc járművének hatvannégy menetét blokkolta, és a nyári szüneti menetrend ellenére is több, mint 3500 utas közlekedését akadályozta meg mintegy 108 perces időtartamban. A vádlott által létesített forgalmi akadály miatt csak az érintett útkereszteződés négy ágán tizenegy villamos várakozott. A forgalmi akadály végül azzal szűnt meg, hogy a vádlott egy ismerőse a gépkocsiba beülve a helyszínről elhajtott, míg a normál menetrendi közlekedés 16 órára állt helyre.

Szabó Bálint Szeged frekventált közlekedési csomópontjában jelentős forgalmi zavart okozott, és a buszpótlók forgalomba állítása miatt mintegy 580 ezer forint kára is keletkezett a helyi közlekedési társaságnak.

A járási ügyészség a vádlottat közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettével vádolja. Vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anna kút Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság járvány koronavírus pandémia rendőrség Szabó Bálint Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyészség világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés