Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ragány Zoltán ügyvéd a Témában: idén nyártól működhet az Európai Ügyészség – Magyarország nélkül
Szegeden 2021. április 8. 07:35

Ragány Zoltán ügyvéd a Témában: idén nyártól működhet az Európai Ügyészség – Magyarország nélkül

Politikai kérdés, hogy a magyar kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez vagy sem – mondta Ragány Zoltán szegedi ügyvéd, korábbi ügyész a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

Hirdetés
Hirdetés

Polt Péter a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, szakmailag nem tartaná megfelelőnek az Európai Ügyészséget, és szerinte a szervezet sértené Magyarország szuverenitását. Ragány szerint Polt Péter érintettség okán nem is mondhat nagyon mást, ezért nem irányadó az álláspontja.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lehetőségeit vizsgáló kutatással kapcsolatosan több online konferenciát is szerveztek a közelmúltban. Ragány Zoltán a Szeged Televízióban is felhívta a figyelmet arra, amit a legutóbbi konferencián elmondott:

Magyarország Alaptörvénye – a 29 cikkelyben – korábban nem tartalmazta azt a kitételt, hogy a magyar ügyészség kizárólagosan érvényesíti az állam büntetőjogi igényét.

Ragány Zoltán szerint a „kizárólagos” szó nem volt mindig az Alaptörvényben, azt egy módosítással utólag írták bele, ráadásul épp akkortájt, amikor fölmerült, hogy Magyarország csatlakozhatna az Európai Ügyészséghez.

„Ezáltal jogilag nehezen támadható érvvé, hogy ha a magyar ügyészségnek van kizárólagos joga ahhoz, hogy az állam büntetőjogi igényét érvényesítse, akkor ez felvetheti a szuverenitási kérdéseket”

– magyarázta az ügyvéd. Ragány szerint, ahogy belekerült a „kizárólagos” szó, úgy ki is kerülhet belőle, ez politikai kérdés.

Az Európai Ügyészség 2020 végén már működött volna, de ez nem történt meg, talán 2021 nyarán már tényleg működhet. Egy biztos, az európai ügyészek már megvannak, és várják, hogy dolgozhassanak abban a 22 országban, amik csatlakoztak. Magyarország nincs köztük.

Ragány Zoltán zárásként megjegyezte,

pártolná Magyarország csatlakozását a szervezethez, de tény, hogy anyagi és eljárásjogi problémák is felmerülnek az Európai Ügyészséggel kapcsolatosan. Szerinte ezekről sokkal többet kellene beszélni.

„A szervezet majd kialakítja a saját működését. Ez az egyik legnagyobb baj: hogy nem csatlakozunk az elejétől, kimaradunk ebből”  – tette hozzá a szegedi ügyvéd.

Ragány Zoltánnal a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

(Fotó: Szilágyi Dóra)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Szeged Televízió Téma

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés