Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ligeti Miklós a Témában: az Európai Ügyészség azokban az ügyekben is nyomozhatna, amikben a magyar ügyészség nem akar – csakhogy a kormány nem csatlakozik hozzá
Túl a városon 2021. április 7. 18:32 Forrás: Szeged Televízió

Ligeti Miklós a Témában: az Európai Ügyészség azokban az ügyekben is nyomozhatna, amikben a magyar ügyészség nem akar – csakhogy a kormány nem csatlakozik hozzá

Szerinte szabadon szaladgálnak nagyvadak a korrupció mezején Magyarországon.

Hirdetés
Hirdetés

A Transparency International jogi igazgatója a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, kikérték az orosz és a kínai vakcinák beszerzéséről kötött szerződéseket, de nem kapták meg ezeket. Jelenleg bírósági szakaszban van az ügy, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet üzleti titokra hivatkozva nem adja ki az adatokat.

„Meg kell pontosan nevezni, hogy melyik adatrész üzleti titok, és annak a nyilvánossága miért jelentene aránytalan sérelmet. Ezt majd a bíróság fogja elbírálni” – tette hozzá Ligeti Miklós, aki elmondta: a Transparency célja, hogy a közpénzek felhasználását figyelje.

„Mi azt szeretnénk látni, hogy megfelelő minőségű és megfelelő eljárásban engedélyezett termékekre költötték a közpénzt.” Azt is mondta: a dokumentumokra kíváncsiak, és arra, hogy szabályos eljárásrend szerint történt a beszerzés.

Nem véletlen, hogy a Transparency International támogatja azt a kutatást, ami Magyarország csatlakozásának lehetőségeit vizsgálja az Európai Ügyészséghez, hiszen a bűnüldöző szervezet az európai uniós támogatásokként kifizetett pénzek felhasználása közben elkövetett törvénysértések után nyomozna.

Ligeti szerint a csatlakozás az Európai Ügyészséghez azért is jó lenne, mert ha a magyar hatóságok nem lépnének egy-egy ügyben, akkor az unió ügyészsége ezt megtehetné.

A magyar kormány nem kíván csatlakozni az Európai Ügyészséghez, noha 22 uniós ország ezt már megtette.

Érdekesség, hogy a Fidesz 2009-ben még az Európai Ügyészség felállításáért kampányolt az európai parlamenti választások előtt. Ligeti Miklós szerint „annyi történt, hogy az üléspont megváltoztatta az álláspontot”.

A Transparency jogi igazgatója szerint általánosságban elmondható, hogy ellenzékből minden politikai erő szívesen kampányol a korrupció ellen, de hatalomra kerülve szembesül azzal, hogy egy ponton túl önmagával találja szemben magát, ha üldözi a korrupciót.

Ligeti Miklóssal a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hírháttér műsor Ligeti Miklós Szeged Televízió Téma Transparency International Magyarország

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés