Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 7. 15:44

Sok a bizonytalanság a pedagógusok oltása körül, már a diákok is tiltakoznak az iskolanyitás ellen

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) felhívást tett közzé a Facebookon – azt követelik a kormánytól, hogy ne vezessen be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől. A nyitás ellen szól az is, hogy a pedagógusok oltására és az immunizálódásra túlzottan rövid idő áll csak rendelkezésre a szakértők szerint.

Hirdetés

A jelenléti oktatás tervezett újraindításának napjára hirdette meg a mozgalom a „Nem megyünk suliba április 19-től! című eseményét”. Mint írják,

Több mint egy évnyi bezártság után mindannyian szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, újra látni és megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak.

De nem csak a diákok tartanak attól, hogy a rendes iskolai oktatás újraindítása egy negyedik járványhullám kitöréséhez vezethet. A Pedagógusok Szakszervezete már korábban jelezte, hogy a nyitás tervezett időpontja túl korai, ráadásul a tanárok oltása sem halad megfelelően – a második adag vakcinát sokan épp az érettségi hetében kapnák majd meg.

A szakszervezet álláspontjához csatlakozott korábban Duda Ernő is.

A szegedi virológus professzor cáfolta a miniszterelnök kijelentését, ami szerint az oltás után 8-9 nappal a tanárok már védettek lesznek.

A Szeged Televízió Téma című műsorában elmondta, a tapasztalatok szerint a Pfizer-vakcina esetében például az első oltás után három héttel alakul ki a védettség, de igazán magas fokú immunitásra csak a második adag beadása után néhány nappal számíthatunk. Ezért április 19-én még nem lehet biztonságosan megnyitni az iskolákat.

Nem csak a védettség kialakulásának időtartama vet fel kérdéseket, de a pedagógusok beoltásának lebonyolítása is.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebookon arról számolt be, hogy megkereste őt egy olyan somogyi tanár, aki több kollégájához hasonlóan még csak értesítést sem kapott arról, hogy mikor kaphatják meg a vakcinát. A helyzetet jól mutatja, hogy a 47 éves oktató a 20 éves gyerekét már elvihette beoltatni – neki azonban még várnia kell, nem tudni meddig. A politikus bejegyzésében utalt arra is, hogy nem elszigetelt esetről van szó, ugyanis már számos hasonló jelzést kapott más pedagógusoktól is.

Az ADOM szerint több érv is szól a kormány által bejelentett dátummal szemben. Úgy vélik, a végzősök számára nem jelent már érdemi segítséget, ha érettségi előtt két héttel vissza kell ülniük az iskolapadba, ráadásul ez a már kialakult tanulási rutinjukat is felboríthatja.

A szervezet szerint érthetetlen az is, hogy az üzeletekben bevezetett négyzetméter-alapú korlátozások miért nem vonatkoznak az iskolákra.

Végül pedig ők is a hiányolják a pedagógusok immunitásának kialakulására szánt időt. A diákok szerint a jelenléti oktatást lehetőségként kellene elérhetővé tenni – azt kérik, hogy a szülők dönthessenek úgy, hogy nem küldik iskolába a gyereküket, a tanárok pedig választhassák az online oktatást, ha nem védettek a vírussal szemben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: diákok digitális oktatás Duda Ernő Hadházy Ákos iskola iskolabezárás járványkezelés koronavírus oktatás online oktatás pedagógus Pedagógusok Szakszervezete tanár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés