Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2021. április 5. 19:10 Forrás: Szegedi Tükör

Vízhányó sípjelére indult a játék

Szeged sportja a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évekből a Móra Ferenc Múzeum és a Fortepan felvételein a Szegedi Tükörben.

Hirdetés

A hatvanas években többször is előfordult, hogy 25–30 ezer néző látogatott ki Szegeden egy-egy futballmérkőzésre a Felső Tisza parti stadionba. A Mészáros – Szabó, Portörő, Kürtösi – Dezsőfi, Zallár – Benák, Nemes, Hajós, Polyvás, Nyári összeállítású SZEAC sokszor hálálta meg a bizalmat és az óriási érdeklődést, s aratott győzelmet olyan csapatok ellen, mint a Ferencváros vagy az Újpest. A korszak legendás labdarúgó-játékvezetője volt Vízhányó László, aki többször is vezetett meccset Szegeden.

Jellegzetes kép a hatvanas évekből. A Felső Tisza-parti stadion kerítésén is lógtak a szurkolók (fotó: Fortepan/Bojár Sándor)

A hatvanas évek végén a szegedi csapat kiesett az első osztályból, és az olajipar sietett a pénzügyi problémákkal küszködő együttes megsegítésére, így született meg a SZEOL (Szegedi Egyetemi és Olajipari) SC név és a kék-fekete színösszeállítás (a fekete az olaj szimbolizálásaként került be a színek közé). A kék-feketék a nyolcvanas évek elején az SZVSE pályáján fogadták az ellenfeleket. Ekkor Kun Lajosék 4–3-ra győzték le a nyolc válogatottal felálló Honvédot, 4–2-re pedig Verebes József Rába ETO-ját.

Hosszan szöktette magát – talán – Tóth András a SZEOL–Újpest mérkőzésen, a hetvenes években, amikor még voltak nézők (fotók: Gyenes Kálmán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye)

Ha sport és Szeged, akkor nem hagyhatjuk ki a kézilabdát, a vízilabdát és a kajak-kenut. A MOL-Pick Szeged jogelődjét, a Szegedi Előrét (a későbbi Szegedi Volánt, Tisza Volánt) Bérczi Mihály, a Tisza Volán főkönyvelője, majd igazgatóhelyettese és Ludányi Márton testnevelőtanár alapították, 1961-ben. A csapat a hetvenes-nyolcvanas években kétszer is elhódította a magyar népköztársaság kupát.

A Szegedi Volán kézilabdacsapata a hetvenes években. Felső sor (balról): Csáky, Kiss, Baráth, Szabó, Skaliczki, Tamás. Középső sor: Kővári, Lesti, Várkonyi, Dobó, Szabó, Oláh B., Isaszegi, Giricz. Alsó sor: Oláh Z., Farkas, Badó

1975-ben arról tudósítottak az újságok, hogy a szegedi férfi-vízilabdacsapat a hosszúra nyúlt nyári szünet után heti tíz edzéssel készült a bajnoki mérkőzésekre. Tizenhárom játékos: Esztergomi, Horváth, Max, Rácz, Boros, Zámbó, Lutter, dr. Kiss, Vezsenyi Péter, Vezsenyi Kornél, Borzi, Kovácshegyi és Banka állt készenlétben.

Szegediek vívnak komoly csatát a medencében 1989-ben

A kajak-kenu legkorábbi szegedi képviselői már a történelmi újrakezdést megelőzően is szelték a Tisza hullámait. Az első emlékek 1935-ből maradtak ránk. Azóta több ezer fiatal szállt vízre Szegeden a Tiszán.

Az 1998-as kajak-kenu-világbajnokság szenior résztvevői lapátolnak a Tiszán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: foci helytörténet kajak-kenu kézilabda labdarúgás Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör vízilabda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés