Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Elkészült, és teljes kapacitásra kapcsolt a kistérségi társulás modern főzőkonyhája
Szegeden 2021. április 5. 17:31

Elkészült, és teljes kapacitásra kapcsolt a kistérségi társulás modern főzőkonyhája

Az év elején befejeződött a szegedi kistérség egyik kiemelt fejlesztése, a Kálvária sugárúti idősek otthonában található főzőkonyha korszerűsítése és bővítése. A 250 millió forintos beruházással nemcsak megújult, de ki is bővült a főzőkonyha, kapacitását pedig 650-ről ezer adagra növelték.

Hirdetés

Kevés beruházást kísért az elmúlt időben annyi balszerencse, mint ezt. Már a munkálatok megkezdésekor, 2019 őszén számtalan műszaki probléma derült ki, amelyek lassították a kivitelezést és tovább növelték a költségeket. Ezután két hullámban is jött a koronavírus-járvány, először le is állt az építkezés, mert teljes zárlatot rendeltek el az intézményben, később pedig a dolgozók egy része esett ki munkából a fertőzés miatt.

– Hosszú várakozás után idén február 2-án végzett a Nemzeti Közművek az elektromos hálózat fejlesztésével, amire a megnövekedett kapacitás miatt volt szükség – mondta Csúcs Áron, a Szegedi Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkálatokat még 2019. augusztusban megrendelték, de a szolgáltató csak tavaly november végére vállalta a teljesítést, és végül még azzal is megcsúszott. A nagyteljesítményű konyhai gépekkel pedig megfelelő áramellátás híján nem lehetett korábban elindulni.

(fotók: Iványi Aurél)

A 250 millió forintos beruházás során másfél év alatt teljesen megújult, és ki is bővült a főzőkonyha. A modern konyhatechnológiai előírások szerint kialakított konyhabelsőben

  • válaszfalakat helyeztek át,
  • új vakolatot kaptak a falak,
  • megújultak a burkolatok és
  • kifestették a száz négyzetméterrel megnövelt konyhát.

A kor és a konyha működési szabályainak megfelelően teljes elektromos, gépészeti és szellőzéstechnikai felújítást is kaptak a helyiségek. Az új létesítmény megnövekedett kapacitását a próbafőzés után márciusban fokozatosan állították üzembe.

– Ötszázötven adaggal indult a főzés és mára már elérte a maximumot, a napi ezer adagot. Ehhez létszámot is kellett növelni, hét új munkatársat vettünk fel, így már huszonöt teljes és egy félállású alkalmazott dolgozik a megújult konyhán.

A szakácsok mellett saját dietetikusa is van a konyhának, hiszen az itt élő idős emberek közül sokan szorulnak diétás étkezésre, ezért több mint húszféle kímélő ételt készítenek naponta.

Az itt készülő ezer adag ételből közel ötszázat az Acél utcai és a két Kálvária sugárúti bentlakásos intézményben élőknek készítenek. Ők napi ötszöri étkezést kapnak. A maradék ötszáz adaggal a szociális étkeztetés egy részét váltják ki. Többek között jut belőle az idősek nappali intézményeiben étkezőknek is.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csúcs Áron Kálvária sugárút Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás idősek otthona Szegedi Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. Acél utca járvány koronavírus pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés