Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Fazakas atya: Nemcsak a hivatalos egyházzal találkoztam, a lelkipásztorok rendszeresen kártyáztak is nálunk!
Szegeden 2021. április 5. 13:21

Fazakas atya: Nemcsak a hivatalos egyházzal találkoztam, a lelkipásztorok rendszeresen kártyáztak is nálunk!

Kovászna megyében rendszeresen olvasták a papok az ördög bibliáját?! Igen! Tarokk-körök voltak, többek között Fazakas atya szüleinél is, és ez így volt jól: de rendszeresek voltak az olyan családi ebédek és más összejövetelek is, amiken ott voltak a sepsiszentgyörgyi papok.

Hirdetés

Fazakas Attila atya volt a vendége a Szeged Podcast nagypénteki adásának, ahol két pogány – Gedzo és Kovács M. Norbert; bevallották, hogy egyikük sincs megkeresztelkedve – kérdezte a húsvéti szokásokról a móravárosi és algyői plébánost, aki idén lesz tizenöt éves pap. Attila az adás elején elmondta, Gyulafehérváron tanult egy kisszemináriumban, majd szülővárosából, Sepsiszentgyörgyről került Szegedre.

– Szerencsére hamar találkoztam az egyházi emberi oldalával is, amire sokaknak nincs esélye. Nagyon hamar kezdhettem ministrálni is – emlékezett vissza a gyerekkorára Fazakas Attila. – Volt, hogy harminc ministráns állta körül az oltárt, manapság ez már elképzelhetetlen.

Elhangzott az is, Attila az érettségivel már általános iskolai hitoktatói képestést kapott.

 • Azt egyébként gondolták volna, hogy nagyon sok erdélyi származású pap szolgál Magyarországon?
 • Van-e családja a papnak? Persze, hogy van! Igaz, valahol tudomásul kell vennie, hogy „csak” az egyházi közösség az ő családja.

Mit is ünneplünk a mai napon a katolikus egyház tanításai szerint?

Fazakas atya egy kicsit „előrébbről” kezdte válaszadást: az egyházi év körforgásával indított. A hívek böjti, bűnbánati időszakon keresztül készülnek fel a karácsonyra és a húsvétra is – e kettő közül a nagyobb ünnep a húsvét.

– A nagyböjti időszak egy olyan bűnbánati időszak, amikor elkezdjük a lelkünket felkészíteni a nagyhétre és a húsvétra. Nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat – a szent három nap előzi meg a húsvétot. Nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékét éljük meg, a szentmise alapjait, ugye, itt rendeli el Jézus, itt alapítja az egyházi rendet. Ezért van az is, hogy nagycsütörtökön délelőtt az egyházmegye papsága a megyéspüspökkel az élen összejön, mi itt, Szegeden, a dómban, de idén a koronavírus-járvány miatt ez is elmaradt. Ekkor újítjuk meg papi ígéreteinket, fogadalmainkat. De ismert, ekkor mennek el a harangok is Rómába. Nagyszombat estéig nem harangozhatunk. Nagypénteken emlékezünk Krisztus urunk halálára: passiót járunk, könyörgünk, most már tizenegyet, a Szentatya írt egy tizenegyediket a koronavírus-járvány miatt, most már ezért is könyörgünk. Nagyszombat a csendé: ekkor száll alá Krisztus a poklokra és váltja meg a lelkeket. A járvány miatt most csak nagyon egyszerű szertartásokat tartunk: a húsvéti gyertyának az öröméneke, az Istenben kifejezett hitünknek a megújítása történik most, de normál értelemben tűzszentelés is van, ebből gyújtjuk meg a húsvéti gyertyát is. Nekem ez az egyik legmeghatóbb ünnep: bemegy a pap a sötét templomba, fölemeli ezt a húsvéti gyertyát, ebből a hívek a saját gyertyáikat meggyújtják, és a fény a sötétben elkezd terjedni – ez meg is mutatja az ünnepünk lényegét: ugyanaz történik mindannyiunkkal, mint Krisztussal történik. Mindannyiunkban ott a remény, hogy a halál nem a végső megsemmisülés, hanem igenis a halál után van feltámadás. Legyőzzük a halált!

És akkor még van itt néhány kérdés, amire választ várt Gedzo és Kovács M. Norbert:

 • Miért kihívás a lelkipásztoroknak a húsvét és a nagyhét?
 • Kik a gyerekek első hitoktatói?
 • Locsolkodhat-e egy pap?
 • És kaphat-e csokitojást cserébe?
 • És mivel locsolkodik? Vízzel vagy a lehető legbüdösebb parfümmel?
 • Elvárják a nők még a locsolkodást?

És elhangzik egy nagyon fontos intelem is:

„az ördög mindig produkál valamit, csak szólok!”

Vajon minek kapcsán mondhatta ezt az adásban Fazakas atya?

Hallgassák meg (újra) a Szeged Podcastban elhangzott beszélgetést Fazakas Attilával!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egyház Fazakas Attila Gedzo húsvét Kovács M. Norbert podcast római katolikus egyház Szeged Podcast
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés