Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Ételszentelés Szatmárban a hetvenes évek közepén: ügyeltek a pálinkára is? Igen!
Színes 2021. április 5. 10:55 Forrás: Fortepan

Ételszentelés Szatmárban a hetvenes évek közepén: ügyeltek a pálinkára is? Igen!

Voltak hagyományok, vallási rítusok, amiket a szocializmus idején is gyakoroltak, gyakorolhattak a hívek. Ilyen volt a húsvétvasárnapi ételszentelés is, ami fölött a párt szemet hunyt, vagy egyszerűen nem tartott veszélyesnek. Tartsanak velünk Porcsalmára, 1976-ba!

Hirdetés

Porcsalma szatmári falu az Ecsedi-láp szélén, jellemzően reformátusok és görögkatolikusok lakják, akik a hetvenes években is tartották a hagyományaikat, vallási ünnepeiket, szertartásaikat, pedig akkoriban ez egyáltalán nem volt egyszerű. A Fortepanon is látható képek, amelyeket Bencze László adományozott az oldalnak, a Lehel úton, az Istenszülő oltalma görögkatolikus templom kertjében készültek.

(fotók: Fortepan)

De miről is szól a húsvétvasárnapi ételszentelés?

Leegyszerűsítve, a máról, a húsvéthétfőről, a ma ehető ételek szentségéről.

Ahogy a képeken is látható, a szentelésre szánt ételeket a hívek kosarakba teszik, és erre az alkalomra készített terítővel takarják le. A kosárba gyertyát is tesznek, amit később, hasonlóan a sóhoz, szentelményként használnak. A szentelés után a hívek siettek haza, hogy otthon feltálalják a megszentelt ételt. A szentelt ételnek különös jelentősége van, mert úgy tartották, megvédi a híveket a hosszú böjt utáni mértéktelenségtől.

A görögkatolikusoknál – ha lehet ilyen profánul mondani – még rátettek egy lapáttal az „egészre”: kialakult rendje van az egyházukban a szentelt étel elfogyasztásának. A megterített asztalra a kosárból minden ételből tesznek egy keveset. Először egy korty szentelt bort és egy darab szentelt pászkát vesznek magukhoz, amit úgy fognak fel, mint a szent gyónást és áldozást, ráadásul ezt Porcsalmán, egyáltalán, egész (akkor még) Szabolcs-Szatmár megyében szertartásosan emelgették is. Sőt, előfordult, hogy az étkezés megkezdése előtt megpucoltak egy tojást, és annyi részre vágták, ahány tagja van a családnak. Ezek után minden ételből esznek egy keveset.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fortepan hagyomány hagyományőrzés húsvét ételszentelés görögkatolikus Porcsalma

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés