Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Néhány mondat és döntés a járványkezelés kapcsán, amiért Orbán Viktoréknak majd bocsánatot kell kérniük – Cservenák Zoltán jegyzete
Szegeden 2021. április 4. 11:10

Néhány mondat és döntés a járványkezelés kapcsán, amiért Orbán Viktoréknak majd bocsánatot kell kérniük – Cservenák Zoltán jegyzete

Amikor véget ér a járvány harmadik hulláma, és viszonylag nyugodtan tudunk számot vetni, értékelni, volna itt néhány megjegyzés és döntés a kormánytagoktól, amikért bocsánatot kellene kérniük.

Hirdetés

Nem csupán azért, mert így illik, hanem a gyász és a veszteségek közösségi feldolgozása érdekében is. Mindannyian követünk el hibákat, kormányok, ellenzékeik, újságírók, informatikusok, sofőrök és pékek, de mindannyian felelünk is a tetteinkért. Kifizetjük a bírságot, marcangoljuk magunkat, lejjebb vesszük az arcunkat, tanulunk belőle, bocsánatot kérünk. Egy ilyen kormányzati bocsánatkérést várnék előbb-utóbb.

Például Gulyás Gergely 2020. március 19-i, kormányinfós kijelentéséért: „Mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, még ha a hölgyek kortalanok is, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként.” A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyzése azért volt hatalmas hiba, mert sokáig hivatkozási pont volt a vírust és a járványt elbagatellizálók körében.

Nehéz elfelejteni Orbán Viktor 2020. szeptember 16-i, a második hullám elején közzétett Facebook-videóját is, amiben azt mondta, „Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani.” Addig a napig 654-en haltak meg a vírus okozta betegségben Magyarországon, ezekben a napokban viszont már jóval túl vagyunk a 20 ezer halotton.

Orbán ígérete érthetetlen, fölösleges és így hatalmas hiba volt. Felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire vette komolyan a miniszterelnök a járványt és a magyar egészségügy évek óta ismert gyenge pontjait.

Néhány hét után megfordult a világ a miniszterelnökkel, 2020. december 14-én (6476 honfitársunk halála után) rendkívüli felhatalmazással a háta mögött a parlamentben már ezt válaszolta egy képviselői felszólalásra: „Hiába próbálja támadni a kormányt, ebben az ügyben a kormányt semmilyen felelősség nem terheli. Nekünk egy dolgunk van: legyen elegendő lélegeztetőgép, legyen elegendő orvos és ápolónő, legyenek a betegeket befogadni képes kórházak és minél hamarabb legyen vakcina.” A felelősség ilyen szintű áthárítása vészterhes időkben önmagában is megér egy bocsánatkérést.

Az viszont, hogy a kormány a járvány kellős közepén szkanderezett az egészségügyi dolgozókkal, aminek következtében 5500-an nem létesítettek egészségügyi szolgálati jogviszonyt, több mint felelőtlenség. Bocsánatkérés nem lesz elég, évekre nyúló károkat okozhatott a szektorban.

A kormány azóta is váltig állítja: van elég emberi erőforrás az egészségügyben. Mindezt Orbán Viktornak idén március 14-én sikerült megfejelni: „Úgy látjuk, hogy megvagyunk, tehát inkább segítséget fogunk adni másoknak.” Sőt Gulyás Gergely már az ellenkezőjét állító egészségügyi dolgozókat is hazugsággal vádolta, legyen az ápoló, orvos vagy kórházigazgató. Tőlük is bocsánatot kell majd kérni. De meg kellene követni a rezidenseket, a szakorvosjelölteket, akiket Orbán Viktor a szükség legnehezebb óráiban leinasozott.

Bocsánatot kell kérnie majd a kormánynak azért is, mert nem volt hajlandó beismerni, hogy az oktatási intézmények gócpontok lehetnek, és csak hosszabb rimánkodás után hajlandó beoltatni a tanárokat.

Ki kell majd állniuk a nyilvánosság elé, és elnézést kell kérniük az információk és adatok visszatartása miatt, a hazugságért, miszerint az ellenzék oltásellenes lenne, a folyamatos háborúzásért, de leginkább – a narratívájuk szerint – a „háborús” vereségért. 

Annak a kormánynak, amelyik minden és mindenki ellen harcol már 11 éve, egyetlen háborút kellett volna megnyernie: a koronavírus ellenit.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egészségügyi szolgálati jogviszony Gulyás Gergely járványkezelés koronavírus oltás Orbán Viktor tanár vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés