Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 4. 10:12

A tervezés és az erőgyűjtés éve lesz az idei Domaszéken

Február végén fogadták el a település idei költségvetését, 2021-ben 1 milliárd 136 millió forintból gazdálkodhat Domaszék. Az idei év legfontosabb feladata a következő pályázati időszakra való felkészülés és a belterületi úthálózat nagyléptékű fejlesztése lesz.

Hirdetés

– Bár a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a polgármester egy személyben dönthet a település költségvetéséről, én mégis fontosnak tartom, hogy egy online megbeszélés során tárgyaljuk meg a képviselő-testülettel a büdzsé részleteit

– mondta Sziráki Krisztián polgármester.
 
A bevételek jelentős részét idén is az állami támogatások adják. Az önkormányzat működésének támogatására 174 és fél millió, a köznevelési feladatok ellátására 120 millió, kulturális célokra 11 millió, szociális és gyermekjóléti feladatokra pedig 52 millió forint támogatást nyújt idén az állam Domaszéknek.

A saját bevételek közül továbbra is a legnagyobb tételt a helyi iparűzési adó jelenti, míg tavaly 180 millió forint folyt be ebből a település kasszájába, addig az idén – a járvány miatt kialakult gazdasági helyzet miatt – már csak 150 millióval számoltak. És bár takarékoskodni kell, beruházásokra 117, felújításokra pedig 42 millió forintot sikerült elkülöníteni a költségvetésben.

– 2021 nekünk elsősorban a tervezést és a következő nagyobb pályázati időszak projektjeire való felkészülést fogja jelenteni, hogy a pályázatok megjelenését követően a lehető legeredményesebben tudjunk majd indulni a kiírásokon, illetve néhány jövőbeni fejlesztés terveit is elkészítsük.

Ilyen például az iskola étkezőépületének építése, vagy a csapadékvíz-elvezető rendszer bővítése. Ezek látszólag apróságok, de valójában költségvetési szempontból mégis jelentős tételnek tekinthetők, ugyanis a következő projektidőszak tervezési költsége önmagában tízmilliós nagyságrendű.

– Mindeközben egy igen nagyléptékű fejlesztésre is elszántuk magunkat. A tervek szerint öt belterületi utcában fogunk útépítési munkát végezni összesen több mint 1200 méternyi szakaszon, aminek kivitelezése, a megfelelő adminisztrációs és technikai előkészületeket követően haladéktalanul megkezdődik.

Több szempontból is jelentős fejlesztésnek számíthat ez, hiszen a település történetében az egyik legnagyobb léptékű úthálózat-fejlesztés, amire régóta nagy igény van a domaszékiek részéről. 
Ugyanakkor a Domaszéken kiemelkedő jelentőséggel bíró úthálózat-fejlesztési cél gyakran akadálya tud lenni más, hasonlóan fontos, de hatásában kevésbé közvetlen fejlesztéseknek. Ilyen például a turisztikai attrakciók bővítése, amire jelenleg is több ötlet van. Az úthálózat mostani fejlesztésével azonban ez az akadály is jelentős mértékben elhárulhat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás csapadékvízelvezető-rendszer Domaszék fejlesztés helyi iparűzési adó iparűzési adó iskola járvány járványkezelés költségvetés koronavírus önkormányzat pályázat polgármester Sziráki Krisztián támogatás turizmus uniós pályázat útépítés útfelújítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés