Hirdetés
Túl a városon 2021. április 4. 10:12

A tervezés és az erőgyűjtés éve lesz az idei Domaszéken

Február végén fogadták el a település idei költségvetését, 2021-ben 1 milliárd 136 millió forintból gazdálkodhat Domaszék. Az idei év legfontosabb feladata a következő pályázati időszakra való felkészülés és a belterületi úthálózat nagyléptékű fejlesztése lesz.

Hirdetés
Hirdetés

– Bár a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a polgármester egy személyben dönthet a település költségvetéséről, én mégis fontosnak tartom, hogy egy online megbeszélés során tárgyaljuk meg a képviselő-testülettel a büdzsé részleteit

– mondta Sziráki Krisztián polgármester.
 
A bevételek jelentős részét idén is az állami támogatások adják. Az önkormányzat működésének támogatására 174 és fél millió, a köznevelési feladatok ellátására 120 millió, kulturális célokra 11 millió, szociális és gyermekjóléti feladatokra pedig 52 millió forint támogatást nyújt idén az állam Domaszéknek.

A saját bevételek közül továbbra is a legnagyobb tételt a helyi iparűzési adó jelenti, míg tavaly 180 millió forint folyt be ebből a település kasszájába, addig az idén – a járvány miatt kialakult gazdasági helyzet miatt – már csak 150 millióval számoltak. És bár takarékoskodni kell, beruházásokra 117, felújításokra pedig 42 millió forintot sikerült elkülöníteni a költségvetésben.

– 2021 nekünk elsősorban a tervezést és a következő nagyobb pályázati időszak projektjeire való felkészülést fogja jelenteni, hogy a pályázatok megjelenését követően a lehető legeredményesebben tudjunk majd indulni a kiírásokon, illetve néhány jövőbeni fejlesztés terveit is elkészítsük.

Ilyen például az iskola étkezőépületének építése, vagy a csapadékvíz-elvezető rendszer bővítése. Ezek látszólag apróságok, de valójában költségvetési szempontból mégis jelentős tételnek tekinthetők, ugyanis a következő projektidőszak tervezési költsége önmagában tízmilliós nagyságrendű.

– Mindeközben egy igen nagyléptékű fejlesztésre is elszántuk magunkat. A tervek szerint öt belterületi utcában fogunk útépítési munkát végezni összesen több mint 1200 méternyi szakaszon, aminek kivitelezése, a megfelelő adminisztrációs és technikai előkészületeket követően haladéktalanul megkezdődik.

Több szempontból is jelentős fejlesztésnek számíthat ez, hiszen a település történetében az egyik legnagyobb léptékű úthálózat-fejlesztés, amire régóta nagy igény van a domaszékiek részéről. 
Ugyanakkor a Domaszéken kiemelkedő jelentőséggel bíró úthálózat-fejlesztési cél gyakran akadálya tud lenni más, hasonlóan fontos, de hatásában kevésbé közvetlen fejlesztéseknek. Ilyen például a turisztikai attrakciók bővítése, amire jelenleg is több ötlet van. Az úthálózat mostani fejlesztésével azonban ez az akadály is jelentős mértékben elhárulhat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás csapadékvízelvezető-rendszer Domaszék fejlesztés helyi iparűzési adó iparűzési adó iskola járvány járványkezelés költségvetés koronavírus önkormányzat pályázat polgármester Sziráki Krisztián támogatás turizmus uniós pályázat útépítés útfelújítás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés