Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 2. 12:23

A szegedi kistérség idei költségvetésébe is belemart a járvány

Kevesebb a tavalyinál a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás idei költségvetése. A járvány miatt a társulásban résztvevő önkormányzatoknak is kevesebb a pénze, ezért kisebb hozzájárulást tudnak adni idén a működéshez, és a fejlesztéseket is vissza kell fogni.

Hirdetés

Míg tavaly 5 milliárd 813 millió forint volt az eredeti 2020-as költségvetés, addig idén csak 5 milliárd 781 millióból gazdálkodhat a szegedi kistérség.

– A járvány és kormányzati elvonások miatt a társulásban résztvevő tizenöt önkormányzat pénzügyi helyzete is jelentősen megromlott, ezért a tavalyinál átlagosan nagyjából 20 százalékkal kevesebb hozzájárulást tudnak adni. Ez a legnagyobb önkormányzat, a szegedi esetében 87 milliós mínuszt jelent. Az a szerencsénk, hogy egyes ellátások állami normatívái emelkednek az idén, különben nagy bajban lennénk, de a fejlesztéseinket így is vissza kell fogni – mondta el Csúcs Áron, a Szegedi Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Most a legfontosabb az intézmények zavartalan működésének biztosítása, a munkahelyek megőrzése és a folyamatban lévő fejlesztések befejezése. Több, korábban az idei évre tervezett felújítás, beruházás viszont elmarad, illetve bizonytalan időre el kell halasztani.

– Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, de az idén nagyon kedvezőtlenül változtak a szabályok. A társulásban részt vevő tizenöt önkormányzat közül csak egy nyújthat be pályázatot a társuláson keresztül, ezzel erre az évre a többit kizárja ebből a lehetőségből, csak az önkormányzatok pályázhatnak önállóan. Ez a mi esetünkben azt jelenti, ha társulás székhelye, a deszki önkormányzat pályázik, a többieknek az idén erre már csak önállóan lesz lehetőségük.

A szegedi önkormányzat szerencsére ezt már tavaly is megtette, így nyert közel 2 milliárd forintot a Kálvária sugárúti idősotthon két épületének teljes energetikai felújítására, amelynek munkálati a tervek szerint még az idén megkezdődhetnek.

Tavaly ősszel indult, és nyár elejére be is fejeződik Szegeden hat idősklub teljes korszerűsítése.

A Dáni János utcában már el is készültek a munkákkal a mesterek, az Alsókikötő soron, a Gáspár Zoltán és a Kereszttöltés utcában, valamint a Kossuth Lajos sugárúton és a Bölcs utcában pedig gőzerővel folyik az építkezés. A tervek szerint április végére mindenütt befejezik a kivitelezést.

A 430 millió forintból megvalósuló fejlesztés során hőszigetelik az épületek homlokzatát, egyes helyeken kicserélik a nyílászárókat, felújítják a gépészetet és az elektromos hálózatot, festenek, kicserélik a fal és padlóburkolatokat. Valamennyi helyszínen elvégzik az akadálymentesítést, ez az idős emberek miatt kiemelten fontos része a fejlesztésnek.

Ahhoz, hogy az idős emberek visszaköltözhessenek a megszépült klubokba, új bútorokat és berendezéseket is kell vásárolnunk. Két közbeszerzést is kiírtunk, egyet a bútorok, egy másikat pedig az informatikai berendezések és a függönyök, szőnyegek beszerzésére. Amint sikerül bebútoroznunk a felújított klubokat, azonnal be is lehet majd költözni. Most úgy tervezzük, erre legkésőbb június végéig sor is kerülhet.

A pályázat részeként egy kisbuszt és két új személyautót is beszereznek hamarosan, amelyeket az idősklubok közösen használhatnak személy- és ételszállításra.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csúcs Áron idősek klubja Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés