Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 2. 11:00

Hamarosan megújul a Tóth Péter-ház

Újra teljes pompájában tündökölhet Szeged egyik gyönyörű palotája: a tervek szerint az idén elkezdődik a híd lábánál álló Tóth Péter-ház felújítása. Az épület egyházi tulajdonban van, a helyreállítás után az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola költözik oda.

Hirdetés

A Tóth Péter-ház az 1880-as évek elején épült Tóth Péter fűszerkereskedő megbízásából. Az épület alsó részében boltok, raktárak, az emeleten pedig lakások kaptak helyet. Az épület pezsgő üzletházként működött a XIX. század utolsó évtizedeiben, a korszakot jellemző iparosműhelyek és kisebb boltok kaptak benne helyet: kalapos, cukrász, szűcsmester. Az emelet egy részét a főispán reprezentatív lakása foglalta el. A világháború utáni nagy lakáshiány idején a nagy alapterületű polgári lakásokat több apróbb lakásra osztották fel.

A 2000-es években a palota három lakását lakták, a földszinti üzletek azonban jobbára hasznosítás nélkül kallódtak: időszakosan Tourinform iroda és egy EU-s tájékoztatási pont működött bennük.

Az épület körbekerítése azt jelzi, végre történik valami

Miután az épület kiürült, az állaga folyamatosan romlott. A palota végül 2016-ban került a Szeged-Csanád Egyházmegye tulajdonába, igaz ezt követően sem történt semmi a házzal. Két év múlva Kiss-Rigó László püspök a Szeged Televíziónak nyilatkozva elmondta, az épület felújítását tervezik, azt követően pedig a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola költözhet oda.

Ezt követően további három évig megint csak semmi nem történt. Azonban most megmozdult valami, az épületet körbekerítették. Kiderült, célegyenesbe fordult a felújítás, hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást.

Kukla Zsolt, a Szeged-Csanád Egyházmegye műszaki lebonyolítója elmondta folyamatban van a közbeszerzési pályázat előkészítése folyamatban van és a tervek szerint hamarosan ki is írhatják.

A kivitelezőnek mindent az eredeti állapotban kell helyreállítani.

Amennyiben minden jól alakul a közbeszerzési eljárással, akkor a felújítás három hónap múlva akár el is kezdődhet. A pályázaton nyertes kivitelező feladata a teljes épület komplett felújítása lesz. A munkálatok során a homlokzat és a 2500 négyzetméternyi belső terület is megújul. Mivel Szeged egyik legpatinásabb eklektikus műemléki épületről van szó, a kivitelezőnek több dologra is figyelnie kell majd. Többek között az épület homlokzatának, a díszeknek, a szobroknak és a kovácsoltvas elemek megőrzésére, mindent az eredeti állapotban kell helyreállítani.

Azt nem sikerült megtudni, hogy mennyibe kerül majd az épület teljes felújítása, annyit azonban Kukla Zsolt elmondott, a tervek szerint két évig tartanak majd a munkálatok.

A felújítás után újra Szeged egyik éke lehet majd a palota

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás palota Szeged-Csanád Egyházmegye Tóth Péter-ház Kiss-Rigó László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés