Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ha nincs online előválasztás, az idősellenes, vidékellenes és vírustagadó ellenzéket jelent – Ceglédi Zoltán jegyzete
Túl a városon 2021. április 2. 10:01

Ha nincs online előválasztás, az idősellenes, vidékellenes és vírustagadó ellenzéket jelent – Ceglédi Zoltán jegyzete

Nem tehetik meg azt, hogy nem biztosítják a bonyodalmaktól mentes internetes voksolást!

Hirdetés

Bő két hónapja már érdeklődtem e hasábokon arról, hogy mi a helyzet az ellenzéki előválasztás szabályaival.

Azóta lettek már miniszterelnök-jelölt-jelöltek, egyéni jelölt-jelöltek, választási parizer és felcsúti pör, csak épp az egyik legfontosabb elem nem tudható:

Megengedik-e végre az ellenzéki pártok, hogy ne csak a privilegizált helyzetű ellenzéki szavazók vegyenek részt az előválasztáson?

Mai tudásunk szerint az ellenzéki pártok nagyobb része a 2022-es országgyűlési választásokra egy őszi előválasztáson, az ellenzéki szavazók döntése alapján jelöli közös egyéni jelöltjeit és a közös lista élén induló miniszterelnök-jelöltet. De milyen szavazók? Mennyi? Ha nincs egyszerű, azaz személyes jelenlét nélkül működő online előválasztás, az bizony egy korrupt és igazságtalan voksoláshoz fog vezetni, és jóval valószínűbbé teszi az ellenzék 2022-es vereségét. Három okból is.

1. Kirekeszti az idősek és a nehezen közlekedők jó részét

Nincs kétségem azt illetően, hogy például a fiatal momentumos szavazók képesek bármennyit talpalni azért, hogy egy pultnál vagy a zuglói MSZP-irodában leadják szavazataikat. De nem értem, hogy az idősebb szavazótáborral rendelkező ellenzéki pártok miért hadakoznak az online megoldás ellen? Talán lenézik a saját időseiket: azt hiszik, nem tudnának megoldani egy egyszerű online regisztrációt? Hát nézzék majd meg, ennek a cikknek a megosztói közt is hány tettrekész nyugdíjas polgártársunk lesz! Lássunk tisztán: ma az idősebb korosztályok meglehetősen nagy része sikeresen használja az interneteket. Ugyanakkor a korral jár, hogy fizikai mozgásuk nehezebb lehet, tisztelet a kivételnek. Bizonyos kor fölött kifejezetten rosszindulatú dolog személyes megjelentést előírni. Ugyanez a helyzet a más okból nehezen mozdulókkal: miért kényszerítünk bárkit a szégyenteljesen „akadálymentesítetlen” magyar viszonyok közt személyes regisztrációra vagy voksolásra? Tessék biztosítani az online megoldást! És nem, az ügyfélkapus módszer nem az, mert akinek még nincs ilyen hozzáférése, annak személyesen kéne az okmányirodában regisztrálni. Plusz senki nem akarná a hivatalos állampolgári adataival összekötni, hogy kire szavazott, ugye?

2. Felveti a vírustagadás gyanúját

Sajnálom, de le kell írni: aki azt hiszi, hogy idén ősszel összecsődítheti az összes ellenzéki szavazót, és ennek nem lesz meg a böjtje; aki azt gondolja, hogy a tavaszi rekordhalálozások után fél évvel már semmilyen korlátja nem lesz a politikai akcióknak, az valószínűleg nem hisz a koronavírus létezésében. Ez észveszejtően dilis megközelítés! Ha lehet csökkenteni az esetleges fertőzések számát az online megoldásokkal, akkor nem is arra kéne választ adni, hogy miért szavazzunk interneten, hanem hogy mi a szükséges minimuma a személyes voksolásnak – hisz ez veszélyes! Úgy látom, az eddig bejelentett, és még inkább a húzódozó miniszterelnök-jelöltek (udvariasságból kéretik magukat, de engednek majd a tömegigénynek) értik a vírusveszélyt – tőlük várom, hogy kikövetelik az emberek védelme érdekében az online megoldást.

3. Megalázza a vidéki embereket

Az ellenzéki politika gyakran olybá tűnik, mintha éceszgéberei kizárólag a Vérhalom tértől a Jászai Mari térig, vagy az Istenhegyi úttól a Múzeum körútig látnának el. Külső kerületekre homályosan, a fővároson kívülre meg sehogy. Személyes példa: szüleim elsőgenerációs vidéki értelmiségiek, akik a szerb határ mentén élnek egy kistelepülésen. Kizárt, hogy náluk a faluban lesz olyan előválasztói szavazópont, ahol voksolni tudnának. A 3200 körüli magyar település többsége ilyen. Persze, nyilván lesz az Oktogonnál meg a Kálvin téren, és lehet bízni abban, hogy Szegedre is jut legalább a Tisza valamelyik felére. De a személyes jelenlétet előírva egészen nyilvánvaló üzenetet küld a főváros meghatározott részeiből cikkező ellenzéki hangadók sora: nem érdekli őket a vidék. Holott a Fideszt a fővároson kívüli polgárok nélkül még a kétharmad alá szorítani is nehéz. Mit tegyen az, akinek a településén nem lesz szavazópont? Hiába van okostelefonja, hiába tudna szavazni ugyanúgy, ahogy teszi azt egy mozdulattal mindenféle alkalmazásokban és tévéműsorokban – mégis be kell vonatoznia valamelyik nagyvárosba, hogy regisztráljon vagy előválasszon? Ő nem dönthet a miniszterelnök-jelöltről, és pláne a helyi jelöltjéről? És nem kelt majd kelekótya érzetet az az ellenzék, amely emiatt a meglévő szavazóinak csak töredékét tudja urnákhoz vinni?

Ha Orbán Viktor leváltását nem pusztán megélhetési okokból tervezik az Egyesült Ellenzék egykori pártjai, akkor ideje egyértelműen kimondani: biztosítják a személyes jelenlétet semmilyen módon nem igénylő, tehát ügyfélkapus regisztrációhoz sem kötő, online előválasztást.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán ellenzéki összefogás előválasztás jegyzet választás 2022 vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés