Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Covid 2021 vizsgálóbizottság: kevés teszt, nem létező kontaktkutatás, hiányzó szakképzett intenzívesek és létszámhiány a mentőknél – ezek nehezítik a védekezést
Túl a városon 2021. április 2. 07:58

Covid 2021 vizsgálóbizottság: kevés teszt, nem létező kontaktkutatás, hiányzó szakképzett intenzívesek és létszámhiány a mentőknél – ezek nehezítik a védekezést

Egészségügyi szakembereket hallgatott meg csütörtöki, online megtartott és közvetített ülésén az ellenzék által létrehozott parlamenti koronavírus-vizsgálóbizottság.

Hirdetés
Hirdetés

Gilly Gyula orvos, egészségügyi közgazdász előadásában a célzott, és a különbségeket jobban figyelembe vevő hazai védekezést hiányolta, az elkülönítés mellett a fertőzöttek 8–10 napra visszamenő kontaktuskutatást sürgetve.

A tesztelésről szólva kifogásolta, hogy Magyarország le sem hajol ezért a fegyverért, hozzátéve, nem megoldás, hogy „bezárok mindenkit, mert ezzel a fertőzöttet is bezárom”. A szakértők azt már korábban is elmondták nagyon sokszor, hogy sokkal többet kellene tesztelni, mert teszt híján egy tünetmentes fertőzött könnyen szétszórja a vírust, anélkül, hogy tudna róla.

A Covid 2021 vizsgálóbizottság ülésén annak a véleményének adott hangot, hogy ameddig nincs meg a lakossági szintű védettség, addig úgy kellene eljárni, mintha nem volna vakcina.

Gilly Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyéni védettség soha nem teljes, mert a vakcinák nem százszázalékosak, majd hosszan sorolta, milyen későbbi súlyos betegségek oka lehet a koronavírus-fertőzés, bármilyen enyhe volt is a lefolyása.

Gilly szerint szigorúan tilos volna nyitni a jelen helyzetben, egy kérdésre reagálva pedig úgy nyilatkozott, minden további nélkül kötelezővé tenné az oltást, nem is érti, mivégre az önkéntesség.

Teljesen eltérőek a becslések arról, hányan estek már át Magyarországon a fertőzésen, nem tudni, milyen mértékű az átfedés az oltottak körével, ahogy azt sem, mekkora és meddig érvényesül az immunitás, így pedig „tág tere van a blöffölésnek”. Azt is elmondta, nem lenne szabad a beoltottakat és a fertőzésen átesetteket egyformán védettként kezelni, mert sokan, akik túl vannak a betegségen, lehet, hogy mostanra sokkal könnyebben elkaphatják újra, mint azt gondolnák.

Létszámhiány a mentősöknél is

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a járvány kezdetén a védőeszközök biztosítása mellett a többletfeladatok ellátásának megszervezése is döcögősen indult. Hozzátette: a védőfelszerelés-ellátottság jelentősen javult, a kezdeti problémák szinte kivétel nélkül megszűntek mostanra.

Továbbra is komoly gondot okoz azonban a testület létszámhiánya, amelyen csak rontott, hogy a jogviszonyváltás miatt bajtársai egy-másfél százaléka leszerelt.

A járvány miatt bonyolultabb, lassabban végezhető feladatokat kellett és kell elvégeznie a mentőszervezetnek, nemegyszer a háziorvosok teendőit véve át, miközben többórányi munkaidőt vehet el például a vidékről a fővárosba vezényelt egységek napi utazása.

Kusper Zsolt arra a kérdésre, hogy perelnek-e koronavírus-fertőzött kollégáik százszázalékos táppénzéért, úgy nyilatkozott: nem látja ezt járható útnak, mert akkor nekik kellene bizonyítaniuk, hogy az érintett munkavégzés közben kapta el a betegséget.

Kollégái közül sokan jelezték, hogy el akarnak menni a mentőszolgálattól, különösen a hosszú ideje kifogásolt alacsony munkabér miatt. Kiemelte, hogy az – általa bérfelzárkóztatásnak nevezett – emelés sem oldja meg a problémákat.

Kérdésre válaszolva a mentődolgozók oltásának kötelezővé tétele mellett a mentésszervezés optimalizálását, az irányítás és a kórházak közötti kommunikáció javítását, a pihenőidő kiadását, a munkaórák számának korlátozását nevezte a legsürgetőbb feladatnak, kiemelve, hogy utóbbiak egy csapásra javítanák bajtársai hangulatát.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járványkezelés koronavírus Covid 2021 vizsgálóbizottság

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés