Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Tanácsadók a lélegeztetőgépek mellé, rekreációs idő az intenzíven dolgozóknak, oltópontok színházakban, stadionokban: javaslatcsomagot készített az orvosi kamara a belügyminiszternek
Túl a városon 2021. április 1. 14:15

Tanácsadók a lélegeztetőgépek mellé, rekreációs idő az intenzíven dolgozóknak, oltópontok színházakban, stadionokban: javaslatcsomagot készített az orvosi kamara a belügyminiszternek

A jobbítás szándékával gyűjtötte össze a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azokat az észrevételeit és javaslatait, amikkel szerintük javítani lehetne a betegellátáson a tomboló koronavírus-járvány idején. Ezzel Pintér Sándort keresték meg.

Hirdetés

A hazai viszonyokat ismerve aligha meglepő, hogy nem az egészségügyért is felelős minisztert, Kásler Miklóst keresték. Ez egyfajta látlelete is a magyarországi viszonyoknak, benne az egészségügynek.

Négy csoportban rendezte javaslatait a MOK, ezek a fekvőbeteg-ellátás, a járóbeteg szakellátás, az alapellátás, és az oltások problémái.

Fekvőbeteg-ellátás

A MOK szerint a fekvőbeteg-ellátásban viszonylag kevés a gond. A legsürgetőbben megoldandó feladat, hogy sok intézményben úgy dolgoznak az orvosok, hogy nem tudják, mennyiért teszik ezt. A magyarázat: rendezetlen az önként vállalt túlmunka díjazása. A munkáltatók ebben az esetben törvénytelenül járnak el.

Azt javasolják, hogy

bizonyos kérdésekben szabadon dönthessenek a kórházak, ne mindenben a központi akarat és a központi megoldás érvényesüljön. Szerintük a kapacitások kiegyenlítése érdekében inkább a betegeket kellene szállítani, mint az orvosokat.

Azt is javasolják, hogy tanácsadók ellenőrizzék az intenzívosztályokon a lélegeztetőgépek működtetését, mert nagyon magas a halálozási arány a gépre kapcsoltaknál. Ennek elég valószínű oka az, hogy

sok esetben szakképzett személyzet hiánya miatt olyanok kénytelenek kezelni a gépeket, akik egész egyszerűen nem értenek hozzá eléggé. Ez pedig emberéletekbe kerül.

A MOK szerint át kell szervezni a nem koronavírussal kezelt betegek ellátását. A rossz állapotú, haldokló betegek esetében meg kell teremteni a méltó halál körülményeit.

Járóbeteg-szakellátás

Fontos volna a MOK szerint a most állami felügyelet alá vont önkormányzati fenntartású intézményeknél, hogy közöljék velük: a vészhelyzet múltával visszaáll-e az eredeti működési rend.

Háziorvosi és fogorvosi alapellátás

Az alapellátásban kifejezetten alacsony a praxisközösségi együttműködéshez kötött bérkompenzációs szabály elfogadottsága. Az ehhez kötött bérkompenzáció azt feltételezi, hogy egymás után jönnek létre a praxisközösségek, de a covid idején a praxisközösségi vállalások teljesíthetetlenek lesznek – figyelmeztet a kamara.

A kamara szerint az oltások óriási többletterhet rónak a háziorvosokra, ezért szerintük nem helyes, hogy háziorvosok is a kórházakba vezényelhetők.

Az alapellátás gyöngítése szerintük növelné a kórházak leterheltségét, pedig az már most is óriási.

A megyei háziorvosok ezzel kapcsolatos álláspontjáról szerdán itt írtunk.

Az oltásokról

A fertőzésveszély csökkentése érdekében a MOK szerint nem háziorvosi rendelőkben és kórházakban, hanem nagy légterű sportlétesítményekben, színházakban, iskolákban kellene oltópontokat létrehozni. És fontos, hogy bővítsék oltócsapatok létszámát is.

További javaslatok

Mindezeken túlmenően a MOK azt is javasolja, hogy a covid-osztályokon és az intenzív osztályokon dolgozók periodikusan kapjanak egy-egy hét rekreációs időt, éppen az őket ért jelenlegi rendkívüli terhelés miatt. 

Kezdeményezik, hogy

a jelenlegi gyakorlattal szemben ne kizárólag a háziorvos, hanem a kezelő szakorvos is felírhassa a betegnek a Favipiravirt. Egyben ennek rendelése nem legyen feltétlenül pozitív PCR-teszthez kötve.

Nagyon lényegesnek tartja a MOK, hogy a gépi lélegeztetést, intubálást igénylő betegek rendkívül magas, akár a 95 százalékot is elérő halálozási aránya miatt, ezeken a területeken vezessék be a kötelező mérést. Az adatok elemzése alapján dolgozzanak ki olyan eljárásrendet, ami azt célozza, hogy az esélytelen betegeket ne lélegeztessék invazívan, így kapacitás szabadulna fel, és több életet lehetne megmenteni a csökkenő terhelés miatt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ápoló ápolóhiány Belügyminisztérium betegség covid-19 covid-intenzív egészségügy egészségügyi ellátás fertőzés háziorvos intenzív osztály intenzív terápia intenzív terápiás szakorvos járvány járványkezelés javaslat kórház koronavírus Magyar Orvosi Kamara Orbán-kormány orvos orvoshiány Pintér Sándor vírus favipiravir gyógyszer
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés