Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 1. 10:30

Lakner Zoltán: Gyűlnek a hűségpontok

Vannak bizonyos emberek életében kiemelt hűségpillanatok, amikor alaposan ki kell tenniük magukért, ha benne akarnak maradni a pikszisben. És ők nagyon benne akarnak maradni.

Hirdetés

Lázár János karrierjében közismerten ilyen nehéz óra volt, amikor három évvel ezelőtt legendás bécsi rettegését rögzítette videóra a választási kampány hajrájához közelítve, nem sokkal azt követően, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesteri poszt kicsúszott a Fidesz kezéből, súlyosan leértékelve az akkori kancelláriaminiszter ázsióját a miniszterelnöknél. Akkor úgy tűnt, hogy a „migránsokkal” szembeni képtelen félelemkeltés egyik legabszurdabb alkotására volt szükség a maradék pozíciók megőrzéséhez. A világ egyik legélhetőbb, sok-sok honfitársunk által szeretett, gyakran látogatott, és a NER-elit által is bátran használt Bécsnek mint földi pokolnak a bemutatása megközelítette Kósa Lajos hétköznapi abszurditásainak színvonalát.

Tény, hogy ezek után Lázár az egyéni választókerületét hozni tudta 2018 áprilisában, ami kulcsfontosságú volt politikai túlélésében, miután száműzetett a paradicsomból, a miniszterelnök közvetlen környezetéből.

Az azóta a rá jellemzően teljesen átlagos vidéki élet népszerűsítésével és újragondolásával foglalatoskodó, Instagramja tanúsága szerint hol farönköket cipelő, hol kocsonyát kóstoló Lázár, immár többszörös kormánybiztos, és jól érzékelhetően agrárvonalon építi vissza magát az országos politikába. Az igazi nagy bemondás ennek kapcsán a külföldi élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kiszorítására vonatkozott tavaly év végén, aminek a pontos értelmét azóta is sokan találgatják, de jelzésértékű, hogy az agrárminiszter is mondott a közelmúltban hasonlót. Lázár tehát ismét trendszetter lett a maga területén, méghogyha egy olyan vállalkozásé is, amibe a kormány bicskája eddig mindig beletört az elmúlt tizenegy évben.

Micsoda rajongói komment!

Ehhez a gondos és szigorúan szakpolitikai építkezéshez képest jelentett fordulatot, hogy Lázár kommentálni érezte szükségesnek a járványhelyzetet, mégpedig 2 in 1 a halálozásokat és az átoltottságot. Szerinte a keleti vakcinák 600 ezer magyart mentettek meg, a nyugati vakcinák hiányával pedig 20 ezer magyar halála okolható. Ebben a különleges számrendszerben tehát – Lázár számainál maradva – a 2 millió beadott vakcina 70 százalékát biztosító nyugati gyártóknak róható fel valamennyi hazai Covid-halálozás az elmúlt egy év alatt.

Hát, ezt aztán jól megmondta. Biztosan feljegyzik a neve mellett, mennyire jól beleállt az ügybe.

Az arányok amúgy valójában kedvezőbbek az orosz és kínai vakcinákra nézve, de így is igaz, hogy a beadott oltások nagy része nyugati gyártmányú.

A szokásos hazudozáson és a nyugatellenes uszításon kívül az itt a baj, hogy a kormányoldal nem tud lejönni a megosztás vágányáról. Pontosan az ilyen megnyilvánulások roncsolják a közbizalmat. változtatják politikai szimpátia kérdésévé, hogy ki melyik vakcinát hajlandó elfogadni, holott az lenne a közös érdek, hogy minél többen fogadják el bármelyiket. Hiába akar a keleti vakcinákból óriási politikai hasznot kapitalizálni a kormány, ezt nem tudja megtenni anélkül, hogy az ország másik feléhez is szólna.

Kijelenthetjük: ez a kormány nem képes közös nemzeti célok megvalósítására, csakis az ország belső ellenségeskedésének folytonos feltüzelésére.

A másik nagy gond a szintén szokás szerinti felelősségelhárítás és -áthárítás. Minden, ami jó, a kormány zsenialitásának következménye, minden, ami rossz, aljas nyugati/brüsszeli/ellenzéki ármány: a második és a harmadik hullám idején egyaránt késve meghozott kormányzati intézkedések, az egészségügyi ellátórendszerből tíz év alatt kiszívott pénzek, a közegészségügy működő struktúrájának politikai okokból való szétrombolása, a drámai késéssel meghozott intézkedések az egészségügyi dolgozók megtartására az országban és a szakmában. A hősies profik és önkéntesek az egészségügyben megérdemlik tiszteletünk legmagasabb fokát, de hogy a tudásuk mellett a hősiesség a legfontosabb bevethető fegyverük, annak előzményei vannak.

Valójában ezek az előzmények – a hol elmulasztott, hol pedig zűrzavart okozva meghozott intézkedések és kiötlőik – felelnek a rendkívül súlyos helyzetért.

Például az a kancelláriaminiszter, akinek a működése idején bürokráciacsökkentés címszó alatt szétverték az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet Lakner Zoltán Lázár János Nemzeti Együttműködés Rendszere NER vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés