Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Sarkukra állnak a megyei háziorvosok: „Nem reális, hogy akár egyetlen háziorvost is nélkülözni tudjunk a rendszerből”
Szegeden 2021. március 31. 19:54

Sarkukra állnak a megyei háziorvosok: „Nem reális, hogy akár egyetlen háziorvost is nélkülözni tudjunk a rendszerből”

Eljutott hozzánk egy levél, amelyben a megyei háziorvosok Juhász Tünde kormánymegbízotthoz és az egyetem klinikai központjához fordulnak: képtelenség, hogy segítsenek, összeomlana az ellátórendszer, amiért ők felelnek.

Hirdetés

„Minden háziorvos kapacitásainak végső határait feszegetve végzi a betegellátást. Mi látjuk el és menedzseljük a legtöbb COVID beteget is, és csak a jéghegy csúcsa, aki bekerül SBO-ra vagy egészségügyi intézménybe. Elvégezzük az oltások beadását, jelenleg több oltást adunk be mi, háziorvosok, mint az oltópontok egybevéve. Szervezzük a betegeket az oltópontokra, a praxisunkba az első és az emlékeztető oltásra is. Adminisztrálunk, OSZIR-ba jelentünk, ráadásul ránk szakadtak a krónikus gondozottak is – a szakrendelések felfüggesztésével, nem is beszélve a rengeteg post COVID betegről, akik megint csak főképpen ránk számíthatnak. A helyettesítés teljes mértékben megoldhatatlan a terhelésnek ezen a fokán. Nem reális, hogy akár egyetlen háziorvost is nélkülözni tudjunk a rendszerből”

– többek között ez is olvasható abban a levélben, amely eljutott szerkesztőségünkhöz. Sőt, azt is írják,

„ebben a helyzetben ésszerűtlen a háziorvosok munkájának megzavarása, hiszen nem lehet a piramis alját megbontani, mert borulni fog a rendszer. Szerintünk most elsődleges cél a háziorvosi tevékenység maximális támogatása, hiszen a háziorvos felel a saját oltópontjáért, csak a háziorvos tudja megfelelő eszközzel elérni a betegeket, az új fertőzöttek kiemelése is a mi feladatunk, és vannak terápiás lehetőségeink, amivel csökkenthetjük a kórházi beáramlás lehetőségét. Mindemellett egyéb alapellátási feladatokat is ellátunk, ami a járványhelyzetben is alapvető, ez a feladatkör pedig most nem sérülhet.”

Ismert, a Kásler Miklós szerint meg sem rendült egészségügyben most azon gondolkodnak, hogy a háziorvosokat is ha kell, akkor a covid-osztályokra vezénylik. Csakhogy tényleg tudna érdemben segíteni egy ilyen osztályon egy olyan háziorvos, aki akár húsz-harminc éve nem állt betegágy mellett?

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: háziorvos járvány Kásler Miklós koronavírus pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés