Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 31. 16:21

A lélegeztetőgépek beszerzése túl jó üzlet, nincs leállás

Annak ellenére folytatódik a lélegeztetőgépek beszerzése Magyarországon, hogy korábban 16 ezret szereztek be, és külön raktárat kellett építeni, hogy tárolni tudják azokat.

Hirdetés

Kevés dologban világbajnok Magyarország, ám lélegeztetőgépek beszerzésében alighanem igen.  Tavaly a 444.hu írta meg elsőként, hogy megközelítőleg 16 ezret szereztek be belőle a miniszterelnök által csak fürkészeknek nevezett cégek. 

Noha már akkor lehetett tudni, hogy ennek a darabszámnak a töredékére sem lesz szükség,

az állam mégis közel 300 milliárd forintot elköltött ezekre a beszerzésekre.

Az egészségügyben dolgozók már akkor jelezték, hogy idehaza rendelkezésre álló szakszemélyzettel nagyjából kétezer gép üzemeltethető egyszerre, ráadásul ezek jelentős része már a beszerzések pillanatában ott állt a hazai kórházak intenzív osztályain.

Arról is többször írtunk, hogy 16 ezer lélegeztetőgépre akkor lett volna szükség, ha az ország lakossága legalább Olaszország lélekszámával megegyezik. A téma kapcsán a G7 írta meg, hogy Állami Egészségügyi Ellátó Központ 26,7 milliárdért vásárolt a gépekből, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium 237,7 milliárdot költött el erre a célra.

Feltűnő különbség az egységár kapcsán, hogy a kórházellátó 10,8 milliót, a külügy 20 millió forint körüli darabáron szerződött.

A gigantikus beszerzések szomorú utóélete, hogy hazai és uniós forrásból kellett raktárt építeni, hogy a tárolni tudják a drága, használatba sem helyezett műszereket.

A 24.hu szúrta ki, hogy

a Debreceni egyetem szerzett be idén márciusban négy lélegeztetőgépet, de azokat nem a már raktárban tároltak közül szállították ki. Áruk is jóval alacsonyabb volt, mint a korábbi beszerzéseké. Négy gépért összesen 16,3 millió forint fizetett az egyetem, ami a negyede a korábban vásároltakénak.

Egy korábban elbírált és elnyert pályázat miatt kellett közbeszerzésen beszereznie az egyetemnek a lélegeztetőgépeket – hangzott el az ügyben a hivatalos indoklás.

A 24.hu a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva arról is írt, hogy

a berettyújfalui kórház, valamint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja is vásárolt az utóbbi időben egy-egy darabot a berendezésből, amit  az eredetileg 3,6 millió forintra becsült beszerzési árnál olcsóbban, 2,7 millióért sikerült beszerezni. Vagyis sokkal olcsóbban, mint a tavalyi nagybevásárláskor.

Talán költői kérdés, talán nem: mivel magyarázható, hogy ekkorák az árkülönbségek a lélegeztetőgép-piacon.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ár lélegeztetőgép beszerzés járvány koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés