Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 31. 13:25

Bizonyíték az oltás hatásosságára: visszaszorult a koronavírus az idősotthonokban

A magyarországi idősotthonok lakónak több mint 82 százalékát beoltották már, a dolgozók 77 százaléka kapta meg a vakcinát eddig. Müller Cecília szerint ez azt jelenti, hogy saját adataink bizonyítják az oltás hatásosságát.

Hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján azt is bejelentette: ezek az első olyan magyarországi adatok, amik bizonyítják: az oltás hatásos a koronavírus ellen.

Azt is hozzá kell tenni, hogy miután az otthonok lakónak harmada átesett a fertőzésen, több ezren szereztek már védettséget ilyen módon a harmadik hullám kezdetére.

Március 5-ig 3512-en haltak meg az idősotthonok és szociális intézmények lakói közül, de idén márciusban – az átlagosan mintegy 80 százalékos átoltottságnak köszönhetően – már jóval kevesebben betegedtek és hunytak el.

A második és harmadik hullám felszálló szakaszainak két hetét összehasonlítva, a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt látja, hogy

a gondozottak körében 96 százalékkal, a dolgozóknál 92 százalékkal kevesebb új fertőzést regisztráltak. Annak ellenére csökken a fertőzés az otthonokban, hogy a harmadik hullám vizsgált időszakában 38 százalékkal nőtt a fertőzések száma országszerte.

Az idős- és szociális otthonokban az újonnan diagnosztizált koronavírus fertőződések novemberben az országosan jelentett összes fertőzések 10 százaléka volt, márciusban már csak 0,4 százalék, tehát a 25-öd része. 

Kórházba is kevesebben kerültek márciusban novemberhez képest: 15-20 százalékról 3 százalékra csökkent a súlyos betegségek száma. A halálozások száma 86 százalékkal csökkent, miközben országosan 14 százalékkal többen haltak meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás idősotthon koronavírus Müller Cecília országos tisztifőorvos szociális otthon
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés