Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 31. 10:43

Tizenhét nap alatt jut a vakcina a repülőtérről a magyarok vállába

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport osztott meg egy érdekes ábrát a Facebookon.

Hirdetés

Azt írják, a kormányzati teljesítmény és a járvány elleni védekezés egyik mérőszáma is lehet, hogy valahol

  • „elveszik” közel 10 nap a rendszerben. Szerintük ugyanis „érthetetlenül lassan jut el az oltás a repülőtérről valakinek a vállába – ma ez 17 nap”, 
  • És az is aggasztó, hogy „beoltottak száma csak lineárisan növekszik, egy-egy nagyobb érkező vakcina szállítmány nem jelenik meg a hazai beoltottak számában (idővel elcsúsztatva). A vakcina a hazai rendszer valamely sajátossága miatt érkezik meg későn az emberekhez, és nem a szállítmányok hiánya miatt”.

Március 27-én így nézett ki a legalább egy oltást, a két oltást kapók száma az első é s a teljes oltásra elegendő vakcinamennyiséghez képest, valamint az összes beadott oltás számához viszonyítva:

(Grafikon forrása: 444.hu)

Keddig egyébként összesen 4 millió 335 ezer 115 vakcina érkezett Magyarországra, ehhez képest az első oltást kapók szerdán 2 millió 11 ezer 29-en voltak, közülük 753 ezer 187 fő kapta meg a második oltást is, ez összesen 2 millió 765 ezer 216 eloltott vakcinát jelent.Valóban van bő másfél millió különbség a vakcinák és az oltások számában.

Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy ezt a másfél milliós „többletet” azért tartják fenn, hogy legyen elegendő második oltás, hiszen 1 millió 257 ezer 842 honfitársunk még nem kapta meg a második adag oltását.

Ilyés Márton, a Momentum tagja úgy számol, hogy a repülőtérre érkező vakcinaszállítmányokat 3–4 napig tart ellenőrizni, a kiszállításuknak sem kellene 1 napnál több ideig tartani, és 1–2 nap alatt be lehetne oltani velük a lakosságot. Tehát, megfelelő szervezés és elegendő oltó esetén az egész folyamatnak 7 nap alatt levezényelhetőnek kellene lennie.

„Akkor hol csúszik el a folyamat, miért dekkol a vakcina legalább 10 napot feleslegesen? Erre még a rendszerben dolgozó szakértőnk se tudott válaszolni. Talán az oltási terv hiányzik – nem tudják a rendszerben dolgozók sem, hogy kik a soron következő oltásra várók? Erre sok jel utal – pár napja például Kásler miniszter úr azt mondta, nem fogják a tanárokat külön előre venni a sorban, csak az életkoruk és egészségi állapotuk alapján kerülnek sorra, mára ez teljesen megváltozott. Talán a szállítást nem tudják megszervezni (miközben mozgósították a hadsereget is)? Talán nincs elég oltópont, vagy oltást beadni tudó szakdolgozó? És az is lehet, hogy tartalékolnak a vakcinákkal, bár ennek egy járvány felfutásakor, úgy, hogy a jövőben több vakcina fog érkezni, nem igazán van értelme…” – írja Ilyés Márton.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járványkezelés koronavírus Momentum oltás oltási terv oltóanyag vakcina Ilyés Márton
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés