Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Duda Ernő virológus a Témában: tesztelni kellene, ki volt koronavírusos, mert 1 millió oltást lehetne így spórolni a többieknek
Szegeden 2021. március 31. 08:21 Forrás: Szeged Televízió

Duda Ernő virológus a Témában: tesztelni kellene, ki volt koronavírusos, mert 1 millió oltást lehetne így spórolni a többieknek

Csatlakozott a pedagógusok tiltakozásához Duda Ernő, szerinte sem kellene kinyitni az iskolákat április 19-én. A szegedi virológus levelet írt Müller Cecíliának és Merkely Bélának arról, hogyan lehetne 1 millió emberrel többet beoltani.

Hirdetés

Az ország jövője az oktatáson és a pedagógusokon múlik, ezért is csatlakozott a tiltakozásukhoz Duda Ernő. A szegedi virológus a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában elmondta, 

biztosítani kell időt arra, hogy az oltásuk után kialakuljon a megfelelő védelem, erre 8–9 nap nem elegendő.

Orbán Viktor pénteken azt mondta, 8-9 nap elegendő a védettséghez, de ez nem igaz. Duda Ernő emlékeztetett: Müller Cecília tisztifőorvos is azt mondja, a második oltás után 1–2 héttel alakul ki a védettség.

Az izraeli tapasztalatok azt mutatják, a Pfizer–BioNTech-vakcina az első oltás után 3 héttel kialakult, de a teljes védelemhez kell a második vakcina, sőt, azt követően is várni kellene 1–2 napot. Ezért sem lenne szabad kinyitni az iskolákat április 19-én.

A halálos és súlyos lefolyás elkerüléséhez is legalább két és fél hét kell az első oltás után.

Duda Ernő szerint fontos lenne tesztelni, hogy ki esett át a fertőzésen és ki nem. Ugyanis, aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, annak az első oltás lényegében emlékeztető oltás.

Tehát második oltásra nem lenne szükség, ezzel mintegy 1 millió vakcinát meg lehetne spórolni.

„Lehet nem olvassák a Science című folyóiratot, amiben már megjelent a nagyon meggyőző tudományos kísérleteknek az eredményeképpen. Egyébként ebben a témában már írtam levelet a tisztifőorvos asszonynak és Merkely professzornak, de eddig nem kaptam választ” – mondta Duda Ernő.

Szerinte a becslések szerint Magyarországon 1–1,5 millió ember átesett már a betegségen, így legalább 1 millió vakcinát meg lehetett volna spórolni másoknak. Duda Ernő szerint tehát 1 millió magyarral többnél lehetett volna elérni valamilyen szintű védettséget addig, amíg tömegével lesz oltóanyag.

Duda Ernővel a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Duda Ernő oltás Szeged Televízió Téma vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés