Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Varga Judit vajon kibírta cinikus röhögés nélkül, amikor leírta, hogy „Magyarországon valódi pluralizmus érvényesül a médiában”? 
Túl a városon 2021. március 30. 21:23

Varga Judit vajon kibírta cinikus röhögés nélkül, amikor leírta, hogy „Magyarországon valódi pluralizmus érvényesül a médiában”? 

Merthogy az igazságügyi miniszter a többi között erről értekezik a Facebook-oldalán az Európa Tanács emberi jogi biztosának véleménye kapcsán.

Hirdetés

„Az objektivitás és pártatlanság látszatára sem adó jelentésben foglaltakkal szemben Magyarország azon kevés tagállamok egyike, ahol valódi pluralizmus érvényesül a médiában, az ideológiai vitákban és a közvéleményben”

– írta az igazságügyi miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Varga Judit Mijatovic asszonyt megint nem zavarták a tények... című bejegyzésében Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosának a médiaszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának magyarországi helyzetéről szóló jelentésére reagált.

„A számos ténybeli tévedés és ferdítés mellett talán a legbeszédesebb éppen az, hogy a »független« Népszava már kora reggel, órákkal a jelentés hivatalos közzététele előtt beszámolt annak tartalmáról”

– írta a miniszter, majd fölényesen hozzátette:

„ennyit a baloldali média elnyomottságáról”.

Varga Judit azt írta: úgy tűnik, az ET emberi jogi biztosát a részletes szóbeli és több tíz oldalas írásbeli kormányzati tájékoztatás sem érdekelte, hiszen egyetlen észrevételüket sem vezette át a jelentésébe.

A miniszter szerint a magyar kormány mindezek ellenére továbbra is nyitott a párbeszédre, illúziói azonban nincsenek. „Ha másra nem is, egy dologra biztosan jó lesz ez a memorandum: Mijatovic biztos asszony elemzése egy az egyben beilleszthető lesz az Európai Bizottság következő jogállamisági jelentésébe...” – írta Varga Judit.

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa kedden úgy fogalmazott:

„a politikailag vezérelt médiaszabályozó-hatóság és a médiapiacon megjelenő, torzító hatású állami beavatkozás együttes hatása kikezdte a média pluralizmusát és a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon”, ezért szerinte legfőbb ideje, hogy az országban helyreállítsák az újságírói és a médiaszabadságot.

Nem valószínű, hogy a Szeged.hu olvasóinak különösebben ecsetelni kell, hogy mekkora a kormányközeli orgániumok túlsúlya a magyar médiapiacon, de akinek mégis, annak röviden annyit, hogy miután 2018 novemberében megalakult a kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), ami a többi között több száz nyomtatott lapot és magazint foglal magába, a Mérték Médiaelemző Műhely készített egy elemzést azzal kapcsolatosan, hogy mekkora tulajdonosi koncentráció alakult ki, illetve mennyire erős a kormányközeli cégek helyzete a médiapiacon. Arra jutottak, hogy figyelembe véve a KESMA-t, valamint a KESMA-ból kimaradó, bizonyíthatóan kormánypárti médiacégeket és a nyilvánvalóan kormányzati szócsőként működő állami médiát, a Fidesz-közeli portfólió a hír- és közéleti szegmens 77,8 százalékát teszi ki.

Ez persze már több mint két éve volt, de nehéz lenne állítani, hogy azóta kiengyenlítődöttebb lenne a helyzet, sőt: az Index szerkesztőségének tavalyi szétverése és az új szerkesztőség felállása minden bizonnyal jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy még inkább a kormányközeli háttérrel és befolyással rendelkező médiaszereplők túlsúlya felé billenjen a mérleg nyelve.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dunja Mijatović igazságügyi miniszter média médiapiac Orbán-kormány Varga Judit Európai Bizottság jelentés fideszmédia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés