Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Balla György felhatalmazás nélküli miniszteri biztos szerint nincs mit kompenzálni a nagyvárosoknak
Szegeden 2021. március 30. 18:18 Forrás: 168

Balla György felhatalmazás nélküli miniszteri biztos szerint nincs mit kompenzálni a nagyvárosoknak

Amikor Szeged képviselőivel tárgyalt, azzal kezdte, nincs semmilyen felhatalmazása. Ehhez képest most már roppant bátran mondja, az iparűzési adó miatt valójában nincs is mit kompenzálni a 25 ezer főnél nagyobb, jellemzően ellenzéki vezetésű városoknak.

Hirdetés

„Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – így hajlította meg a valóságot a 168-nak Balla György, fideszes országgyűlési képviselő, Szolnok korábbi alpolgármestere, aki egy hónapja kicsit peckesebben közlekedik: Gulyás Gergely ugyanis rá bízta azt a feladatot, hogy miniszteri biztosként tárgyaljon külön-külön az önkormányzatokkal arról, miként tudná a kormány kompenzálni ezeket a jellemzően ellenzéki településeket amiatt, hogy náluk bevételkiesést okoz a kis- és középvállalkozásokat, valamint az egyéni vállalkozásokat segítő állami lépés, az iparűzési adó megfelezése.

Csakhogy Balla György pont annyira volt ebben a témakörben hiteles és komolyan vehető, szavaiért felelősséget vállaló tárgyalópartner, mint ön, vagy én, azaz bármelyik magyar átlagpolgár.

Ugyanis Botka László, lapunknak adott interjújában az egyeztető tárgyalás kapcsán elmondta,

„Balla úr azzal kezdte a beszélgetést, hogy neki semmilyen felhatalmazása nincs. Ezután nem is meglepő, hogy Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterünk és Papp Gábor, az önkormányzat Közgazdasági Irodájának a vezetője üres kézzel távozott a megbeszélésről.”

Ezt erősítette meg a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Szécsényi Rózsa alpolgármester is:

„Ha jellemezni szeretném az egyeztetést, akkor propagandahőmérőzésnek nevezném. A tárgyalások elején világossá tették, hogy Balla György miniszteri biztos nem rendelkezik döntési jogkörrel, és azt is egyértelművé tette a kormány, hogy működésre nem adnak támogatást, fejlesztésre talán.”

Ma meg már Balla György azt mondta a 168-nak, hogy

„nincs mit kompenzálni”

– majd jött az ismert fideszes hazugság Ballától is, amit a szegedi alakulat is tökéletesen tud papagájozni Tápai Péterrel az élen, hogy: „nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Igaz, a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, mint eddig, így lehet, hogy mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is”.

Szépen felmondta Balla György is ezt a „verset”, de ha csak ennyire és így képes, akkor kár volt kinevezni...

Szécsényi Rózsa: Nem vártunk mást, csak ezt a fajta bosszúállást, így nem csalódtunk

Megkértük Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármestert, értékelje Balla György friss álláspontját:

„A budapesti egyeztetés témája az önkormányzatok bevételkiesésének kompenzálása volt. Jegyezzük meg, ezt a kompenzálást még az elvonás előtt megtették a kormánypárti városok esetében tárgyalás nélkül decemberben: hiszen ők 1 milliárd 380 millió forintos szabadon felhasználható támogatást kaptak. A helyi iparűzési adó elvonása miatti bevételkiesés súlyos mínuszt jelentett az önkormányzatok saját bevételét illetően. A nyilatkozatot olvasva a jelek szerint van baloldali és van kormánypárti mínusz is, a kettő között az különbség, hogy ez utóbbi még mielőtt mínusz lett volna, kompenzálták. A segítségre az idei évben van szüksége az önkormányzatoknak, a feladatátvétel pedig nem segítség. Ha a kormány komolyan vette volna a saját ígéretét, akkor valódi segítséget ajánlott volna az önkormányzatoknak.”

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balla György Botka László elvonás helyi iparűzési adó járvány koronavírus pandémia Szécsényi Rózsa Tápai Péter világjárvány járványkezelés miniszteri biztos Orbán-kormány adó Fidesz szegedi Fidesz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés