• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Miért tűröd szótlanul, hogy katasztrófába sodorja az országot egy láthatóan már a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme? – nyílt levél Áder Jánosnak a Fidesz születésnapján
Túl a városon 2021. március 30. 11:47 Forrás: Magyar Narancs

Kardos József egyike volt annak a harminchét fiatalnak, akik annak idején megalakították a Fideszt. A Magyar Narancsnak küldött, a köztársasági elnöknek címzett nyílt levélben köszöntötte föl pártját. Nem egészen úgy, ahogy arra számítani lehetne ilyen esetben.

Hirdetés

A teljes levél a Magyar Narancs oldalán olvasható el, a legfontosabb gondolatokat azonban mi is kiemeljük.

„Emlékszel, a kezdeti években mennyire lelkesedtünk azért, hogy egy jobb Magyarországot építsünk, ahol majd a következő generációk is fejlődni, boldogulni, gyarapodni tudnak? Alapvető célkitűzésünk volt egy elnyomó rendszer után az emberi jogok maradéktalan elfogadtatása, és ennek garantálása az Alkotmányban és a törvényekben. Tiltakoztunk, és több-kevesebb sikerrel mindent elkövettünk a pártállami vagyon átmentése és a korrupció ellen. Szekuláris államban gondolkodtunk, ahol az állam és az egyház teljesen szétválasztott a vallásszabadság biztosítása mellett, és mindenkinek magánügye, hogy miben hisz vagy nem hisz”

– írja Áder János köztársasági elnöknek a Magyar Narancsban megjelent nyílt levelében Kardos János, egykori erdőmérnök-hallgató aki 1990-es években Szájer József volt a kabinetfőnöke; mindketten soproniak voltak a párt alapításakor. Kardos már korábban eltávolodott a párttól, Szájer mostanában kezdte ezt a manővert, lefelé, egy csatornán.

Kardos (a Magyar Narancs fotóján) ír arról is,

„a mai Fidesz-tagok csak statiszták egy színjátékban, amelyben az elnökük irányít mindent. Semmiféle belső demokrácia nincs, megszűntek a viták, a vélemények ütköztetése. Nincsenek testületi döntések. A főnök eldönti a dolgokat, a többiek meg gondolkodás nélkül végrehajtják. Még a saját maguk alkotta szabályokat sem tartják be, amire az élő példa a legutóbbi, mindenféle testületi felhatalmazás nélkül hozott döntés az Európai Néppártból való kilépésről.”

Majd azt kérdezi az államfőtől:

„Azt már megszoktuk, hogy Magyarországnak 2010 óta nincsen miniszterelnöke. Egy igazi miniszterelnök pártállástól függetlenül, minden állampolgár érdekét és méltóságát szem előtt tartja, és nem csak az ország egyik felével, annak is kiválasztott rétegével foglalkozik.

• Ki gondolta volna 33 éve, amikor megalapítottuk a pártot, hogy egyszer csak egyvalaki kisajátítja előbb a pártot, azután pedig az egész országot?
  • Hogy történhetett meg mindez?
  • Miért hagytuk?
  • Miért mentünk bele nap mint nap újabb és újabb megalkuvásokba?
  • Megérte?”

Ír Kardos József a korrupcióról és a sajtó megszállásáról is az Áder Jánosnak küldött levelében:

„Soha annyit még nem loptak el az adófizetők pénzéből, mint amennyit az ő uralkodása alatt. Közröhej tárgya a gázszerelőből lett milliárdos és NER-es társai meggazdagodása, és röhögnék is, ha nem lenne szomorú, hogy ezt mind mitőlünk vették el, és hogy mennyi minden fejlődhetett volna ezekből az ezermilliárdokból az elmúlt években.

Teljesen hülyének néznek mindenkit. Felépítették a tökéletes, Orwell képzeletét is felülmúló hazugsággyáraikat a mi pénzünkből. A közszolgálati tévék és rádiók, meg az országos és megyei lapok, online felületek megszállásával, gyakorlatilag gombnyomásra tudják hazug üzeneteiket nap mint nap az emberek agymosására használni.”

Az egészségügy helyzetét, a koronavírus-járvány kezelését így látja az egykori alapító:

„Ami most tapasztalható a kapkodó, következetlen és dilettáns járványkezelésben, az mind ennek az elmúlt 10 évnek köszönhető. Sikerült lerombolniuk a teljes államigazgatást. Tíz év kontraszelekció meghozta a gyümölcsét. Inkompetens személyek kerültek minden fontosabb pozícióba. Nem lehet egy teljesen alkalmatlan miniszterrel és alkalmatlan tiszti főorvossal nekimenni egy ilyen komoly járványnak. Az elmúlt tíz évnek köszönhető az is, hogy az egészségügyet hagyták teljesen lerohadni.”

Az ellenzéki önkormányzatokról:

„az is világosan látszik, hogy Orbán még ezt a nehéz helyzetet is csak a saját politikai céljaira használja. Példa nélküli és felháborító, amit az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal tesznek. Kivéreztetik őket, miközben most lenne a legnagyobb szükségük forrásra a problémák helyi szintű kezelése érdekében. Ez egyszerűen bűn. De az is látszik, hogy ez a hatalom nem akar senkivel sem együttműködni, még akkor sem, amikor látszik, hogy egyedül nem tud megbirkózni a problémával. Képtelenek partnerként kezelni bárkit is, aki nem a kormány csatlósa.”

Vajon mi lehet a baj Soros Györggyel és Iványi Gáborral?

„Te mit gondolsz arról, amit ez a hatalom Soros Györggyel művelt? Azzal a Sorossal, aki kezdetektől fogva támogatta a Fideszt és politikusait. Azzal a Sorossal, aki az egész kelet-európai régióban a demokratikus változásért küzdő mozgalmak legnagyobb támogatója volt a rendszerváltás idején. Egy filantrópot démonizáltak a személyében, és erre építették fel a magyar történelem egyik legszégyenletesebb és leghazugabb kampányát. Mindannyian tudjuk, hogy Soros György senkire sem jelent veszélyt. Vele egy baj van, nevezetesen az, hogy megmaradt azoknál az elveknél és értékeknél, amik a Fideszt is jellemezték az induláskor. Nem Soros György változott meg, hanem a Fidesz és vezetője ment el teljesen más irányba. Annyira abszurd az Orbánék által kitalált Soros-história, hogy cáfolni sem érdemes.

És mi a baj Iványi Gáborral és az egyházával? Ugyanaz, ami Sorossal: hű maradt az elveihez és ezt nem rejtette véka alá.

• De milyen ember is az, aki a párt és az ő személyes egykori jótevőjét kikiáltja az ördögnek?
  • Milyen ember az, aki a gyerekei keresztelőpapját üldözi, ellehetetleníti, mind a hitéleti, mind a rendkívül fontos karitatív munkájában?

Az ilyen ember morálisan egy nulla. Észre kell vennünk, hogy ennek az embernek nincsenek erkölcsi aggályai, mindenen és mindenkin keresztülgázol, ha az érdekei ezt kívánják.”

A hiányzás kérdései Kardostól Ádernek

• „Hol voltál akkor, amikor a hajléktalanoknak ment neki ez a lelketlen hatalom?
  • Hol voltál, amikor tudósainkat megalázva verték szét a MTA kutatóintézeti hálózatát?
  • Hol voltál, amikor a civil szervezeteket vegzálták igazságtalanul?
  • Hol voltál akkor, amikor az ország legjobb, de világszinten is kiemelkedő egyetemét puszta rosszindulatból elüldözték?
  • Hol voltál akkor, amikor ártatlan, menedéket kérő családokat éheztettünk a tranzitzónának nevezett büntetőtelepeken?
  • Hol vagy most, amikor az önkormányzatiságot számolják fel?
  • Hol vagy most, amikor az egyetemek autonómiáját veszik el?
  • Hol vagy most, amikor egyedülállóktól és egynemű pároktól tagadják meg az örökbefogadás lehetőségét?
  • Hol vagy Te egyáltalán, amikor égbekiáltó igazságtalanságok és gonosz törvények születnek sorban?
  • Nem kéne néha az elnyomott rétegekért is megszólalnia valamelyik méltóságnak?

(...)

Nagyon sokat tehettél volna és tudnál is tenni.”

És végül a reménykedés:

„Orbán Viktor megbukott erkölcsileg és intellektuálisan egyaránt, és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásával mindannyiunknak árt. Igazi, széles társadalmi egyeztetésen és konszenzuson alapuló, új, legitim Alkotmányra és szabad, egyenlő feltételekkel lebonyolított, tisztességes választásokra van szükség a változáshoz. Remélem, van olyan bölcs az ellenzék, hogy ezt képes lesz keresztülvinni. Egy dolgot szeretnék csak még nagyon megélni a hátralévő éveimben. Ennek a bűnös, embertelen, korrupt és hazug rendszernek a végleges bukását.”

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Áder János Fidesz Kardos József levél Magyar Narancs Orbán Viktor születésnap